Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kaliforniya, tarihinin en büyük orman yangınlarından biriyle mücadele ediyor

Kaliforniya, tarihinin en büyük orman yangınlarından biriyle mücadele ediyor


– Orman yangınlarıyla boğuşan ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki yangınlar kontrolden çıktı. Ülkede devam eden yangınlar arasında en büyüğü olan yangında 141 bin hektardan fazla alan alevlere teslim olurken binlerce kişiye tahliye emri verildi. Alev hortumlarına da rastlanan yangınlar korkunç bir hızla yayılırken bir kişi, yangını başlattığı şüphesiyle tutuklandı.

YANGININ YALNIZCA YÜZDE 10’U KONTROL ALTINA ALINABİLDİ

Binlerce itfaiyeci cumartesi günü Kaliforniya’nın kuzeyinde hızla büyüyen orman yangınıyla mücadele ederken, yangının boyutu 24 saatlik bir süre içinde iki kattan fazla arttı. Kaliforniya Ormancılık ve Yangından Korunma Dairesi’ne göre yangın, eyalet başkenti Sacramento’nun yaklaşık 144 kilometre kuzeyinde 141 bin hektardan fazla alanı yaktı.

AKILLARA 85 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ 2018 YANGININI GETİRDİ

Eyalet tarihinin en ölümcül yangını olan ve 85 kişinin öldüğü 2018 Kamp Yangını’nın 11 bine yakın yapıyı harap ettiği Paradise kasabası da dahil olmak üzere birçok yerleşim yeri için tahliye emri verildi. Şimdiye dek 4 binden fazla kişi tahliye edildi. Halka dikkatli olmaları konusunda uyarılar yapıldı. Yetkililer ise yangında 134 yapının yok olduğunu açıkladı.

Cumartesi akşamı itibarıyla yüzde 10’u kontrol altına alınmış olan yangının yayılmasını yavaşlatma çabalarına yardımcı olması için bölgede sıcaklıkların düşmesine ve daha nemli bir havaya güveniliyor.

BİDEN TOPYEKÜN MÜCADELE TALİMATI VERDİ

Yangınlara dair ABD Başkanı Joe Biden’ın bilgilendirildiği ve Biden’ın ekibine mücadele çabalarını desteklemek için mümkün olan her şeyi yapmaları talimatını verdiği de belirtildi. Kısa sürede eyalet tarihinin en büyük yangınlarından biri haline gelen yangına cuma günü yaklaşık 1700 itfaiyeci müdahale ediyordu.

ŞÜPHELİ BİR KİŞİ TUTUKLANDI

Öte yandan, yangının insan kaynaklı olduğu değerlendiriliyor. Zira çarşamba günü yanan bir arabayı bir kanala iterek yangını başlattığından şüphelenilen bir kişi tutuklandı.

YANGININ ULAŞTIĞI BOYUTLARDAN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SORUMLU

Ne var ki yangınların çıkış noktası iklim kaynaklı olmasa da bugün ulaştığı boyutlardan iklim değişikliği sorumlu tutuluyor. Öyle ki iklim bilimciler, daha uzun ve daha yoğun yaşanan orman yangınlarına sebep olarak insan kaynaklı iklim değişikliğini gösteriyor. İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı daha yüksek sıcaklıklar, yangınları körükleyen daha kuru koşullara neden oluyor. (Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version