Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail’den Hizbullah’a ‘topyekûn savaş’ tehdidi, ABD’den itidal çağrısı

İsrail'den Hizbullah'a 'topyekûn savaş' tehdidi, ABD'den itidal çağrısı


İsrail’in 1967’den bu yana Lübnan sınırında işgal altında tuttuğu ve Suriye’ye ait olan Golan Tepeleri’nde dün düzenlenen roket saldırısında 12 kişinin ölmesinin ardından topyekûn bir bölgesel savaşa karşı itidal çağrıları yükseliyor. İsrail’in saldırıdan sorumlu tuttuğu Hizbullah suçlamayı reddederken, Tel Aviv’den ‘savaş’ açıklamaları geliyor. ABD ve İsrail ise taraflara itidal çağrısı yaptı.

Golan’daki Dürzi köyü Mecdel Şems’de bir futbol sahasına roket isabet etmesi sonucu ölen çoğu çocuk 12 kişi bugün toprağa verilirken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant “Hizbullah’ın bu kayıp için bir bedel ödeyeceğini” söyledi. İsrail Eğitim Bakanı Yoav Kisch de “İsrail kabinesinin, topyekûn bir savaşa girmek anlamına gelse bile tam bir güçle yanıt verme kararı almasını beklediğini” söyledi.

ABD ziyaretinden dönüşünü erkene çekerek İsrail’e dönen ve ayağının tozuyla Savunma Bakanlığı’na geçen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da “Hizbullah’ın ağır bir bedel ödeyeceği” tehdidinde bulundu. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de “kuzeydeki savaşın bir sonraki aşaması için teyakkuz halini ciddi ölçüde artırdıklarını” söyledi.

BLINKEN: TEMAS HALİNDEYİZ, TIRMANMASINI İSTEMİYORUZ

ABD Savunma Bakanı Antony Blinken ise İsrail gibi olaydan Hizbullah’ı sorumlu tutmakla birlikte, itidal çağrısı yaptı. İsrail’in kuzey sınırındaki gerilimin tırmanmasını istemediklerini vurgulayan Blinken, müttefikleriyle temas halinde olduklarını söyledi.

Ziyaret ettiği Tokyo’da basın toplantısı düzenleyen Blinken, “İsrail’in vatandaşlarını savunma hakkını ve bunu yapabilmelerini sağlama kararlılığımızı vurguluyorum” deyip ekledi: “Fakat aynı zamanda ihtilafın tırmanmasını istemiyoruz. Yayılmasını istemiyoruz.”

Blinken, Golan’daki can kayıplarından üzüntü duyduklarını ve Gazze’de bir ateşkese varmanın İsrail-Lübnan sınırındaki durumu da yatıştıracağını belirtti.

FRANSA’DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Fransa da roket saldırısını kınarken, itidal çağrısı yaptı. Fransa Dışişleri’nin açıklamasında “Fransa, yeni bir askeri tırmanıştan kaçınılması için mümkün olan her şeyin yapılmasını yapılmasını talep ediyor ve bu konuda ilgili taraflarla çalışmaya devam edeceğiz” denildi. Fransız hükümetinin aynı zamanda vatandaşlarına Lübnan, İsrail ve Filistin topraklarına seyahat uyarısı yapması dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version