Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail, misilleme için Yemen’e saldırdı; Hudeyde limanı alevler içinde kaldı

İsrail, misilleme için Yemen’e saldırdı; Hudeyde limanı alevler içinde kaldı


AFP

Husilerin Tel Aviv’e bir insansız hava aracı ile saldırmasının ardından intikam sözü veren İsrail, dün insani yardımlar için hayati öneme sahip Hudeyde limanına saldırdı. Saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, 87 kişi yaralandı. Yangın hala söndürülemedi.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden Yemen’in bir bölümünü kontrol eden İran destekli Husiler ile İsrail arasındaki çatışma büyüyor. Husiler, daha önce Babülmendep Boğazı’na giren gemilere saldırırken, Cuma günü Tel Aviv’e bir saldırı düzenlemiş ve bir kişiyi öldürmüştü.

Saldırıya yanıt vereceğini açıklayan İsrail, kısa bir süre sonra dün akşam saatlerinde Husilerin kontrolündeki Hudeyde limanına saldırı düzenledi. Yakıt depolama alanı isabet alırken, liman alevler içinde kaldı. Yangında 3 kişi öldü, 87 kişi yaralandı.

Yetkililer, limandaki yangının söndürülmesinin günler alabileceğini söyledi.

Pazar günü Husi askeri sözcüsü Yahya Saree, “İsrail’in saldırganlığına cevabın kaçınılmaz olduğunu ve çok büyük olacağını” söyledi.

Saldırının ardından İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada Yemen’den Kızıldeniz’deki tatil beldesi Eilat’a doğru ateşlenen bir füzenin önlendiğini ve “merminin İsrail topraklarına geçmediğini” belirtti. Husi sözcüsü Saree, Eilat’a doğru balistik füze ateşlediklerini söyledi.

Husiler, Kızıldeniz kıyılarının büyük bölümü de dahil olmak üzere Yemen’in büyük bölümünü kontrol ediyor ve savaş milyonlarca Yemenliyi liman üzerinden sağlanan yardıma bağımlı hale getirdi.

Kızıldeniz’deki Hudeyde limanı, iç savaş nedeniyle insani yardıma muhtaç kalan nüfus için hayati öneme sahip. Yakıt ithalatı ve gıda yardımın bu liman üzerinden ulaşırken, iç savaş süresince limana saldırı yapılmamıştı.

Yemen uzmanı Nicholas Brumfield sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada saldırının “Husilerin elindeki Yemen’de yaşayan milyonlarca sıradan Yemenli üzerinde korkunç insani etkileri olacağını” söyledi.

Yaklaşık 10 yıldır Husilerle mücadele eden Yemen’in uluslararası alanda tanınan hükümeti saldırıyı kınadı ve kötüleşen insani krizden İsrail’i sorumlu tuttu.

Açıklamada ayrıca Husi isyancıları ülkeyi “İran rejiminin çıkarlarına ve bölgedeki yayılmacı projesine hizmet eden anlamsız savaşlara” sürüklememeleri konusunda uyardı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version