Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere seçimlerinde sürpriz yok; İşçi Partisi iktidara yürüdü, Muhafazakar parti 250’ye yakın vekil kaybetti

İngiltere seçimlerinde sürpriz yok; İşçi Partisi iktidara yürüdü, Muhafazakar parti 250’ye yakın vekil kaybetti


Ada’da yapılan dünkü seçimlerin ardından sonuçlar büyük oranda belli oldu. İşçi Partisi, 650 sandelyeli mecliste en az 410 vekil çıkarırken geçen seçime göre vekil sayısını iki katına çıkarmış oldu. 2019 seçimleri sonucunda İşçi Partisi’nin 203 vekili mecliste sandalye bulabilmişti.

4 buçuk yıl önce 365 koltuk ile mecliste çoğunluğu elde eden Muhafazakar partinin ise bu seçim sonuçlarına göre yaklaşık sadece 120 vekil çıkarması bekleniyor. Toryler, 650 sandelyeli mecliste 250’ye yakın vekil kaybetti, büyük yara aldı.

İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer bir sonraki Birleşik Krallık Başbakanı olmaya hazırlanıyor. Ağır yenilginin ardından mevcut Başbakan Rishi Sunak’ın ise Muhazakar parti liderliğinde ne kadar süre daha kalacağı merak ediliyor.

Merkezci Liberal Demokratlar seçimde büyük kazanımlar elde ederken Nigel Farage’ın göçmen karşıtı Reform partisi anketlere göre çok daha az oy alabildi. Liberal Parti’nin 70’den fazla vekil çıkarması beklenirken Reform Partisi’nin 4 sandalye kazanması bekleniyor.

Rishi Sunak’dan önce başbakanlık görevini yürüten, görevde sadece 49 gün kalarak Birleşik Krallık’ın en kısa süre görev yapan başbakanı olan Liz Truss, seçimi kaybetti ve parlamentoda yerine alamadı.

İşçi Partisi oyların yaklaşık 3’te birini alırken (yüzde 33.8) Muhazakar parti yüzde 23.7’de kaldı. Liberal Demokratlar yüzde 14.3 oy alırken Reform Partisinin oy oranı ise yüzde 12.2. Yeşillerin oy oranı ise yüzde 7’nin altında kaldı.

Kesinleşmeyen sandalye sayıları ise İşçi Partisi 411, Muhafazakar Parti 119, Liberal Demokratlar 71, aşırı sağcı Reform 4, Yeşiller 4, İşkoç ayrılıkçı partisi SNP için ise 9 oldu. Liberal Demokratlar 71 sandalye ve yüzde 14,3 oy oranına ulaşarak ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) elinden üçüncü sırayı aldı. SNP, İskoçya’da da İşçi Partisine geçildi ve ikinci sıraya geriledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version