Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Husiler: Tel Aviv artık birincil saldırı bölgesi, İsrail hedef bankası oluşturduk, İsrail: İntikam alacağız

Husiler: Tel Aviv artık birincil saldırı bölgesi, İsrail hedef bankası oluşturduk, İsrail: İntikam alacağız


– İran destekli Direniş Ekseni’nin Yemen ayağını oluşturan, İsrail’in Gazze Savaşı’na misilleme olarak hemen her gün Kızıldeniz’de ABD-İsrail bağlantılı gemileri hedef almaktan ABD-Britanya’nın Yemen’e saldırılarına rağmen vazgeçmezken, İsrail’in Tel Aviv kentini vurarak yeni bir aşamaya geçti.

ABD’NİN İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ JACK LEW: ŞOKE OLDUM

Deniz tarafından alçak irtifada gelen patlayıcı yüklü büyük bir insansız hava aracı (SİHA), İsrail’in turizm ve ekonomi merkezi Tel Aviv’de ABD Büyükelçiliği Şube Ofisi yakınındaki Şalom Aleichem Caddesi’nde bir binaya çarparak önemli hasara yol açarken, bir İsrailli öldü, 8 kişi şarapnel parçaları nedeniyle yaralandı. Burası ek hava savunma sistemlerinin de konuşlandırıldığı yoğun güvenlikli bir bölge. ABD’nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew, X’teki paylaşımında “Tel Aviv’de Husilerin küstah insansız hava aracı saldırısı karşısında şoke olduğunu” dile getirdi.

ADI YAFA KENTİNDEN

Husilere ( Ensarullah Hareketi) bağlı Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri, operasyonun yeni geliştirilen “Yafa” isimli SİHA’yle gerçekleştirdiklerini duyurdu. SİHA, adını İsrail’deki tarihi Filistin liman kenti Yafa’dan alıyor. Yafa günümüzde Tel Aviv şehrinin bir parçası olarak kabul ediliyor.

‘BİRİNCİL HEDEF TEL AVİV, ARTIK GÜVENLİ OLMAYACAK’

İsrail hava savunma sistemlerine yakalanmayan, dolayısıyla siren sesleriyle uyarı verilmeyen SİHA’nın düşman radar ve önleme sistemlerinden kaçmak amacıyla özel olarak tasarlandığını söyleyen Seri, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin Tel Aviv’i artık ‘saldırı bölgesi’ ve ‘gelecekteki operasyonlar için birincil hedef” gördüğünü açıkladı.

‘İSRAİL’İN DERİNLİKLERİNE ULAŞACAĞIZ’

Seri, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin İsrail’in içlerine yönelik stratejik saldırılara odaklanmaya devam edip derinliklerine ulaşmayı hedeflediğini açıkladı.

Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin İsrail’le ilgili aralarında hassas askeri ve güvenlik bölgelerinin de bulunduğu “hedef bankası” oluşturduğunu dile getiren Seri, İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere yönelik suçlarına misilleme olarak bu hedeflere yönelik operasyonlarını sürdüreceklerinden söz etti. İsrail’in Gazze’ye saldırıları durdurup ablukayı kaldırmasına kadar operasyonlara devam edeceklerini yineledi.

İSRAİL ORDUSU DOĞRULADI

İsrail ordusu verilerine Gazze Savaşı’nın başladığı 7 Ekim’den beri Yemen’den İsrail’e 200’den fazla insansız hava aracı ve seyir füzesi fırlatılırken, İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, önsoruşturmanın Tel Aviv’de infilak eden SİHA’nın Yemen’den gönderildiğini gösterdiğini belirtti.

İsrail Ordu Sözcüsü’nün İran’ın kamikazesi Samad-3’ün üst modeli olabileceğini söylediği SİHA’nın birkaç saat boyunca uçarak 2 binden fazla kilometre kat edip Tel Aviv’e ulaşmış olması gerekiyor.

‘SİHA’NIN NEDEN FARK EDİLMEDİĞİNİ SORUŞTURUYORUZ’

Hagari, şunları söyledi:

“SİHA tehdidi, aktif olarak karşı karşıya olduğumuz bir tehdit. Bugüne dek Yemen’den fırlatılan onlarcası, ABD görev gücü ile hava kuvvetlerimiz tarafından durduruldu. Bu kez SİHA’nın neden bir tehdit olarak tanımlanmadığını soruşturuyoruz. Tüm ülke genelinde hava devriyelerimizi artırıyoruz.”

İRAN’A SUÇLAMA

Ardından İran’ı suçlayan bir video yayımlayan İsrail Ordu Sözcüsü, “İran, İsrail’e ve daha geniş anlamda dünyaya yönelik saldırılarında terör vekillerini finanse ediyor, silahlandırıyor ve yönlendiriyor. İran ile vekillerinin sivillerimizi terörize etmesine izin vermeyeceğiz, İsrail halkını ve sınırlarını korumak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

SAVUNMA BAKANI GALLANT’TAN İNTİKAM YEMİNİ

Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, saldırıyla ilgili hem istihbarat hem de teknolojik soruşturma talimatı verdi.

Hava savunmasını gözden geçirmek üzere askeri komutanlarla bir araya gelen Savunma Bakanı Yoav Gallant, “Savunma teşkilatı, tüm savunma sistemlerini derhal güçlendirmek için çalışıyor ve İsrail Devleti’ne zarar veren veya terör yönlendiren herkesle hesaplaşacak” dedi.

İSRAİL MEDYASI: NASIL OLUR?

İsrail medyası, kara, hava ve deniz radarlarının SİHA’yı fark edemediğine, bu hatanın, yüksek alarm durumunda bunulmasına ve Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği Şube Ofisi’nin yakınının hedef alınmasına rağmen yaşandığına dikkat çekerek, “ciddi operasyonel başarısızlığı” eleştirdi. İsrail kamuoyundan da hükümete öfkeli tepkiler yükseldi.

Başbakan Benyamin Netanyahu’ya yakın çizgideki Jerusalem Post gazetesi, İsrail’i hedef alan yeni SİHA savaşının Direniş Ekseni tarafından birden fazla cephede yürütüldüğüne dikkat çekti.

Bu arada Husilerin bugün Aden Körfezi’nde balistik füzeler ve SİHA’larla hedef aldığı Singapur bayraklı kargo gemisi Lobivia, ağır hasar aldı.

WSJ: RUSYA HUSİLERE GELİŞMİŞ GEMİSAVAR FÜZELERİ VEREBİLİR

ABD’nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD’nin edindiği istihbarata göre Biden yönetiminin tedarik ettiği silahlarla Ukrayna’nın Rusya’nın resmi sınırları içindeki hedeflere saldırmasına izin vermesine misilleme olarak Moskova’nın Husileri gelişmiş gemisavar füzelerle donatma ihtimalini değerlendirdiğini yazdı.

CENTCOM’DAN BAŞARISIZLIK İTİRAFI

WSJ’ye göre istihbarat, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Erik Kurilla’nın Savunma Bakanı Lloyd Austin’i bölgedeki Amerikan askeri operasyonlarının Husileri gemi saldırılarından caydırmakta başarısız olduğuna dair uyarmasının hemen ardından geldi.

Bir yandan Moskova’yı böyle bir hamlede bulunmamaya ikna etmek için diplomatik kanalları kullanan Biden yönetiminin diğer yandan Husilerin büyük silah depolama tesislerini ve liderlerini hedef almak gibi daha agresif eylemlere başvurulmasını değerlendirdiği belirtildi. (Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version