Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hayvanları öldürme yasasına tepki: Aklınızdan bile geçirmeyin!


AMED – Hayvanların uyutularak, öldürülmesini ön gören yasa tasarısına asla izin vermeyeceklerini vurgulayan ekolojistler, “Sokakta yaşayan hayvanları uyutma adı altında katledecek bu yasa tasarısını aklınızdan bile geçirmeyin” dedi.

 

Amed Ekoloji Derneği Hayvan Hakları Komisyonu, hayvanların uyutularak öldürülmesini ön gören yasa tasarısına dair Rojava Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda ekolojist ve sivil toplum örgütünün yanı sıra Amed Büyükşehir Belediye Eşabşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, ilçe belediye eşbaşkanları, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekilleri Sinan Çiftyürek ile Mehmet Kamaç katıldı. Açıklamada, “Em rê nadın faşîzma li ser ajalan/ Hayvanlar üzerindeki faşizme yol vermeyeceğiz” pankartı açılırken, “Dostlarımı öldürme”, “Yasayı geri çek”, “Barınaklar hapishanedir” ve “Öldüren yasa değil, yaşatan yasa istiyoruz” dövizleri taşındı. Açıklamada, “Kurtuluş yok tek başına ya tüm türler ya hiç birimiz” sloganı atıldı.

 

Açıklamayı Ekoloji Derneği Hayvan Hakları Komisyonu üyesi Semra Mamuk okudu. “Üstü örtülü kanun teklifleriyle, esasında hayvanlara ve hayvanseverlere yönelik açık savaş ilan eden hiçbir buyruğunuzu kabul etmiyoruz ve sonuna kadar rantçı, katliamcı sisteminizin karşısında olacağız” diyen Mamuk, AKP’nin sunduğu yasa tasarısına göre sokakta özgürce dolaşan tüm köpeklerin, toplatılarak barınaklara hapsedileceğini söyledi. Sadece saldırgan ve bulaşıcı hastalığı olan köpeklerin ötenazi uygulaması ile öldürüleceği söylense de bunun bir “kılıf uydurma” olduğunu söyleyen Mamuk, sokaklardaki tüm köpekler “saldırgan” veya “toplum sağlığını  tehdit ediyor” gerekçesi ile toplatılıp, katledileceğini belirtti. Mamuk, bu “sinsi” planın uygulanmasına izin vermeyeceklerini de sözlerine ekledi.

 

 ‘KATLİAMA ORTAK OLMAYIN’ ÇAĞRISI

 

İktidara ve belediyelere seslenen Mamuk, “Bu yasa tasarısını derhal geri çekin ve belediyeler olarak bu soykırıma, katliama ortak olmayın. Sokaktaki köpekleri öldürmeyi hedefleyen, kan kokan bu tecrit ve katliam tasarısı bir daha gündeme alınmamak üzere meclisten geri çekilene kadar her alanda sesimizi yükseltmeye, sokaklarda olmaya devam edeceğiz. Sokakta yaşayan her canlıyı tek tek savunacağımızı ve köpekleri bu sistemin kanlı ellerine bırakmayacağımızı buradan bildiriyoruz. Sokakta yaşayan hayvanları uyutma adı altında katledecek ve barınak adı altındaki ölüm kamplarına hapsedecek bu yasa tasarısını aklınızdan bile geçirmeyin” dedi. 

 

‘KATLİAM YASASINI GERİ ÇEKİN’

 

Yaşam hakkının herkes için kutsal olduğunu dile getiren DEM Parti Milletvekili Mehmet Kamaç, “Meclis gündemdeki yasa tasarısı katliam yasasıdır” dedi. Hayvanların yaşam hakkına yönelik hazırlanan yasanın, hiç kimse tarafından kabul edilemeyeceğinin altını çizen Kamaç, “Sokak köpeklerinin, dostlarımızın canına kast edecek bu yasanın bir an önce geri çekilmesi için mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz. Bu katliam yasasını derhâl geri çekin. Bu aynı zamanda hayatı yok etme yasasıdır. Dengeyi bozma yasasıdır” şeklinde konuştu.

 

‘ÖLDÜRME, YAŞAT’

 

Son olarak söz alan Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak da şöyle konuştu: “Uzun süredir parlemontoda başka bir iş kalmamış gibi bir katliam yasası hazırlanmaktadır. Bizler hayvanların, her türlü canlının yaşamını savunuyoruz. Onların yaşam şartlarının sağlanması için desteğimizi vereceğiz. Hem doğamızı hem ekolojiyi savunacağız. Hayvanlar bundan azade değil. Yerel yönetimler olarak bu yasanın geri çekilmesi için hak savunucularıyla bir araya geleceğiz. Belediyeler büyük bir sorumluluk düşmekte. Her türlü sokak hayvanların beslenme hakkını savunup, onları koruyacağız. Bizlere katliamları, savaşı, ayrıştırmyaı dayatan zihniyetlere karşı hep birlikte olacağız. Buradan sesleniyoruz: Hayvanlara sahip çıkıyoruz. Öldürme, yaşat. Hayvanlar sahipsiz değildir.”

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version