Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hayvanları ‘öldürme’ yasa teklifine tepki | YENİLENDİ


HABER MERKEZİ – Hayvan hakları savunucuları, birçok kentte yaptıkları açıklamalarla hayvanları “öldürmeyi” öngören yasa tasarısının geri çekilmesini istedi. 

 

Amed Hayvanları Koruma Derneği, Dağkapı (Şêx Seîd) Meydanı’nda hayvanların uyutularak öldürülmesini öngören yasa tasarısının geri çekilmesi talebiyle açıklama yaptı. “Kısırlaştır, aşılat, yaşat” ve “Sokağımdaki masuma karışma” pankartlarının açıldığı açıklamada konuşan Amed Hayvanları Koruma Derneği gönüllüsü Meryem Ercan, “Ey tasarıyı hazırlayanlar, hayvanların öldürülmesi üzerine verdiğiniz bu emeği yıllardır kanunun uygulatılmasına vermiş olsaydınız, bugün sahipsiz hayvan üremesi kontrol altına alınmış olacaktı” dedi. 

 

Açıklama, “Yasayı geri çek” sloganıyla son buldu. 

 

RIHA 

 

Riha’da bulunan hayvan hakları savunucuları, Haliliye ilçesinde bulunan Novada Park önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda hayvan hakları savunucusunun katıldığı açıklamada, “Yaşat, aşılat, yerinde koru”, “Onun ağzı yok sen konuş” yazılı dövizler taşındı. Katılımcılar adına konuşan hayvan hakkı savunucularından Yasemin Al, “Tarih sizi yargılayacak. Andımız olsun ki size bu hayvanları öldürtmeyeceğiz” dedi.

 

Devamında konuşan hayvan hakları savunucusu Behice Kara ise “Dünyaya örnek olarak 2004 yılında ana hükmü belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapması olarak çıkartılan ‘Hayvanları Koruma Kanunu’na rağmen, hala daha bin 389 belediyenin bin 200’e yakınında bakımevinde kısırlaştırma da yok” diye kaydetti. Kara, hayvanların katledilmesine karşı çıkarak kısırlaştırılmasının yaşanan sorunların büyük kısmını çözeceğini belirtti. 

 

Açıklama, “Yasayı geri çek” sloganları ve alkışlar eşliğinde son buldu. 

 

ANKARA

 

Yaşam için Yasa ve Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi üyeleri hayvanların “uyutularak” katledilmesini öngören yasa tasarısına karşı eylemlerini 52’inci gününde sürdürdü. Sakarya Caddesi’nde yapılan açıklamaya Alın Teri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi de katıldı. 

 

Açıklamada konuşan Yerel Hayvan Koruma Gönüllüsü Güliz Gündüz, katliamı öneren yasanın meşrulaştırılamayacağını vurguladı. Gündüz devamla şunları ekledi: “Tüm canlıların doğuştan gelen özgürce yaşam hakkı kanunlarla sınırlandırılamaz! Hem insan hem kent hem de sokakta yaşayan hayvanların sağlığı ve özgürlüğü için yapılması gereken 5199 sayılı kanunun uygulanması ve uygulayıcıların denetlenmesidir! Bugün Türkiye’de ağır ekonomik kriz koşullarında hayatta kalmaya çalışan hiç kimsenin gündemi, sokakta yaşayan hayvanların öldürülmesi değildir. Katletmeye ayrılması planlanan bütçeler insan ve hayvan sağlığının bir arada yaşamaya uygun şekilde düzenlenmesine harcanmalıdır. Kanlı teklifin bir an evvel gündemden çekilmesi gerekmektedir ve borç ve yoksulluk içinde yaşayan, en temel haklarından mahrum milyonlarca insanın ve insanlara eşlik eden hayvanların temel hak ve ihtiyaçları gözetilerek gündem ve yasa teklifleri oluşturulmalıdır. Katillere hapis cezası vermeyen sisteminizi de hayvanlara soykırım uygulama planlarınızı da tanımıyoruz! Yasa tasarısı diye çıkarttığınız ucubeden utanıyoruz! Sadece utanıyoruz.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version