Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hayvan hakları aktivistlerinden milletvekillerine çağrı


ANKARA – Hayvan hakları aktivistleri, eylemlerinin 65’inci Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri başlanacak olan hayvanların öldürülmesini öngören yasa tasarısına karşı milletvekillerine “hayır” oyu kullanması çağrısında bulundu.

 

Hayvan Yaşam Özgürlük ve Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi üyeleri ve hayvan hakları aktivistleri, Meclis Genel Kurulu’na görüşmeleri başlanacak olan hayvanların öldürülmesini öngören yasa tasarısına karşı Çankaya Belediyesi önündeki eylemlerini 65’inci gününde de sürdürdü. “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin” pankartının açıldığı açıklamada sık sık, “Hayvanların onuru iktidarı yenecek”, “Uyutmak demek öldürmek demek”, “Ötenazi demek cinayet demek” sloganları atıldı. 

 

MECLİS’E ÇAĞRI

 

İnisiyatifler adına konuşan Aslı Şahin, beklenen yasa tasarısı ile köpeklerin yaşam koşulları olmayan barınaklarda sürekli olarak tutulma tehlikesi altında olduğunu ifade etti. Hayvanların barınaklarda acı çekerek ölmesine göz yumulacağını söyleyen Şahin, “Geriye kalan şans eseri kurtulan canlar ise yasa tasarısında muğlak maddeler yüzünden, kaldırıldığı iddia edilse de referans gösterilen başka bir yasa aracılığıyla ötenazi uygulanarak öldürülecekler. Yaşamdan yana olanlar olarak hayatın her alanını paylaştığımız dostlarımızı asla yalnız bırakmayacağız” dedi. Şahin Meclis’teki milletvekillerine çağrıda bulunarak, “Bu yasaya hayır oyu kullanma taraftarı tüm vekillerin yasa görüşülürken mecliste tam kadro bulunmalarını istiyoruz. Yarın görüşülmesi beklenen bu tasarının oylanması sırasında devamsızlık yapan vekil istemiyoruz. Hangi sebeple olursa olsun, sizi bu yasama sürecinden alı koyan ne olursa olsun iktidarın söylemiyle 4 milyon köpeğin öldürülmesini engellemekten daha önemli olamaz” diye belirtti. 

 

UYGULANMASI GEREKENLER

 

Şahin, kısırlaştırma seferberliğinin başlatılarak kısırlaştırılan her köpeğin aşılanarak alındığı sokağa bırakılması taleplerini yineleyerek uygulanması gerekenleri şöyle sıraladı: 

 

“* Evlerini paylaştığı hayvanı sokağa terk edenlere ağır cezalar verilmelidir,

 

* Kırsal kesimlerdeki üretim de dahil, her türlü evcil hayvan üretim ve satışı tamamen durdurulmalıdır, 

 

* Hayvan dövüşü, güreşi vb yaşam hakkını yok sayan etkinlikler ve bahisler engellenip, para ve hapis cezaları verilmelidir,

 

* Sokak hayvanlarının yuva bulmalarını teşvik etmek için hayvan mamasındaki KDV sıfırlanmalı, belediyelerde ücretsiz tedavi sağlanmalıdır,

 

* Okullarda Hayvan Hakları dersi olmalı ve okullarda hayvan haklarına yönelik projeler ve etkinlikler yapılmalıdır,

 

* Hayvana yapılan her türlü şiddet ve istismara, yatarı olan ağır hapis cezaları getirilmeli ve iyi hal indirimi uygulanmamalıdır,

 

* Hayvan hakları yasası yazılarak tüm hakları güvenceye alınmalıdır.” 

 

Şahin son olarak Meclis’in önerdikleri yasayı çıkarmalarını talep ederek kurdukları “Kuğulu Komisyonu” ile çalışmalara başladıklarını kaydetti. Aktivistler açıklama sonrası oturma eylemi yaptı ve eylemin ardından sürdürdükleri yaşam nöbetine devam etmek için Kuğulu Park’a geçti. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version