Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Haydarpaşa kazılarında sona yaklaşıldı: ‘Sonuçlar İstanbul’un tarihini etkileyecek’

Haydarpaşa kazılarında sona yaklaşıldı: 'Sonuçlar İstanbul'un tarihini etkileyecek'


HEM İSTANBUL HEM DÜNYA TARİHİNİ ETKİLEYECEK

Asal, İstanbul’da son 20 yılda yapılan arkeolojik çalışmaların, İstanbul’un tarihini ve bazı yayınlar da tamamlandığında dünya tarihini de belli ölçüde etkileyecek sonuçlara ulaşılacağını kaydederek, “Bütün genel geçer yayınlarda İstanbul’un kuruluşu milattan önce 7. yüzyıllara tarihlendirilir ki, o da günümüzden 2 bin 700 yıl öncedir. Bizim bu bölgenin o denli bir geçmişi olmasa da Yenikapı’yı göz önüne aldığımızda, günümüzden 8, 9 bin 500 yıl öncesine kadar İstanbul’un tarihinin gittiğini görüyoruz. İstanbul bir Yunan kolonisi şehri, Megaralıların kurduğu bir şehir değil. Onlar geldiğinde İstanbul’da yerleşik bir yaşam vardı” dedi.

Arkeolojik kazılarda bulunan birçok bulgunun sergilemeye çıktığına ama bunun yeterli olmadığına dikkati çeken Asal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Normal koşullarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile beraber Yenikapı Kazı Alanı’nda bir yarışma projesiyle müze binası inşa edecektik ama maalesef o gerçekleşmedi. Allah kısmet ederse başka yerlerde bu projeler hayata geçirilecek. Biz tabii ki kalıntıların, buluntuların çıktığı yerde sergilenmesini tercih ederiz ama mümkün olmadığı zamanlarda da mutlaka sergilenecek alanlar oluşturulacaktır. Kısmen İstanbul Arkeoloji Müzelerinde, Yenikapı’da çıkan buluntuları gelip görebilir ziyaretçilerimiz.” (KÜLTÜR SANAT)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version