Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hatay’da 26 boş birimi bulunan Aile Hekimliği Ek Yerleştirme kurasına sadece 1 hekim başvurdu

Hatay’da 26 boş birimi bulunan Aile Hekimliği Ek Yerleştirme kurasına sadece 1 hekim başvurdu


Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde en çok zarar gören illerden biri olan Hatay’da Aile Hekimliği Ek Yerleştirme kurasına 26 boş birim olmasına rağmen sadece 1 hekimin başvurduğunu bildirdi.  

AHESEN Genel Başkanı Ahmet Kandemir, depremin üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına rağmen sorunların çözümsüz kaldığını ve konuyla alakalı Sağlık Bakanlığı’na yapılan çağrıların yanıtsız kaldığını şu sözlerle dile getirdi: 

“Hala afet ortamında hizmet vermeye çalışan Aile Sağlığı Merkezleri, Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları var. Bölgede görev yapan arkadaşlarımız, aynı zamanda depremzedeler. Evlerini, ASM binalarını ve en önemlisi sevdiklerini kaybettiler. Buna rağmen kazançları düşürüldü. Bu çözümsüz sorunların doğal bir sonucu olarak, Hatay’da Aile Hekimliği Ek Yerleştirme kurasına 26 boş birim olmasına rağmen sadece 1 hekim başvurdu.”

“Şartlar düzelmezse vatandaşlarımızın sağlık hizmeti alması zorlaşacak” 

Kandemir, başvuru yapılmayan 25 birim nedeniyle bölgedeki aile hekimliğinin cazibesini yitirdiğini ve depremin etkilerinin hala sürdüğünü, “Daha önce defalarca uyardık, bölgedeki aile hekimliği çalışanlarının mağdur olduğunu ve fedakârca çalışmalarına rağmen cezalandırıldıklarını anlattık” diyerek belirtti. 

Fahrettin Koca’nın istifasının ardından yerine gelen yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na çağrıda bulunan Kandemir, isteklerini şöyle sıraladı: 

“Şartlar normalleşene kadar bölgedeki aile hekimliği çalışanları her türlü negatif performanstan muaf tutulmalı. Nüfus bazlı ödemeler deprem öncesine göre yapılmalı. Teşvikler kritersiz tavandan verilmeli. Hasarlı aile sağlığı merkezleri mümkünse onarılmalı, değilse acilen yeni yer gösterilmeli. Esnek çalışma olanağı sunulmalı ve cari gider desteği verilmeli. 

Eğer şartlarda düzenleme yapılmazsa bölgeden kaçışlar daha da artacaktır ve vatandaşlarımızın sağlık hizmeti alması zorlaşacaktır. Aile hekimliği çalışanları sendikası olarak, ilk günden beri bölgedeki sağlık hizmetinin normalleşmesi için önerilerde bulunuyoruz. Şartlar düzelene kadar da bölgedeki meslektaşlarımızın ve vatandaşlarımızın sesi olmaya devam edeceğiz.”

“Binalar yıkık, ağır hasarlı; hiçbirinde hemşire ve hizmetli yok” 

Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB-AHEK), Hatay’daki boş aile hekimliği birimlerine yerleştirme konusunda sosyal medya üzerinden yapmış olduğu paylaşımda Sağlık Bakanlığı’na, “Hatay’da boş aile hekimliği birimlerine yerleştirme açılmış. Binalar yıkık, ağır hasarlı, hiçbirinde hemşire ve yardımcı personel, hizmetli yok. Sağlık Bakanlığına soruyoruz: bu meslektaşlarımız nerde, kiminle beraber çalışacaklar” diye sordu. (ANKA)

 

Exit mobile version