Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Golan Tepeleri’nde 12 kişinin öldüğü roket saldırısının ardından İsrail, Hizbullah hedeflerini vurduğunu açıkladı

Golan Tepeleri’nde 12 kişinin öldüğü roket saldırısının ardından İsrail, Hizbullah hedeflerini vurduğunu açıkladı


İsrail, Cumartesi günü Mecdel Şems adındaki Dürzi kasabasındaki bir futbol sahasını vuran saldırıdan Lübnanlı militan grubu sorumlu tutmuştu, ancak Hizbullah bunu kesin bir dille reddetmişti.

İsrail ordusu Pazar sabah erken saatlerde, “Lübnan topraklarının derinliklerinde” yedi Hizbullah hedefine hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Herhangi bir can kaybı olup olmadığı henüz belirsiz.

Artan gerginlikler, Ekim ayından bu yana sınırda düzenli olarak çatışan Hizbullah ile İsrail arasında topyekun bir savaşı tetikleme potansiyeline sahip.

Cumartesi günü futbol sahasına yapılan saldırı, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in kuzey sınırı çevresinde meydana gelen en ölümcül saldırı olarak kayıtlara geçti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Cumartesi günkü saldırının hemen ardından Hizbullah’a karşı misilleme sözü vererek grubun “ağır bir bedel ödeyeceğini” söyledi.

İsrail Hava Kuvvetleri gece boyunca “silah depoları ve terörist altyapıları” gibi “terör hedeflerine” saldırdığını açıkladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Birleşmiş Milletler, tüm taraflar için “azami itidalin” hayati önem taşıdığını ve “tüm bölgeyi büyük bir felakete sürükleyecek” daha geniş çaplı bir çatışma riski olduğunu belirtti.

Hizbullah sözcüsü Mohamad Afif saldırının sorumluluğunu reddetmiş ve Birleşmiş Milletler’e patlamanın İsrail füzesi kaynaklı olduğunu iddia etmişti, BBC bunu doğrulamaya çalışıyor.

İsrail yetkilileri, ölenlerin hepsinin 10 ila 20 yaşları arasında olduğunu söyledi, ancak İsrail medyası bazılarının daha genç olduğunu bildiriyor.

Saldırı haberleri duyulduğunda Hizbullah dört farklı saldırının sorumluluğunu zaten üstlenmişti. Buna Hermon Dağı eteklerinde bulunan Hermon Tugayı’nın karargahı da dahildi. Karargah, patlamanın gerçekleştiği futbol sahasına üç kilometre mesafede.

Roket saldırıları, Lübnan’da dört Hizbullah üyesinin öldüğü saldırının ardından geldi.

ABD’yi ziyaretinde bulunan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dönüşünü öne aldı.

İsrail Kanal 12 televizyonuna konuşan Dışişleri Bakanı Israel Katz “Topyekun bir savaşla karşı karşıyayız” dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı İzak Herzog da olayı “korkunç ve şoke edici bir facia” diye tanımlarken, “İsrail devleti vatandaşlarını ve egemenliğini sıkı bir şekilde savunacak” dedi.

Lübnan hükümeti de açıklama yapıp, “sivillere karşı tüm şiddet ve saldırıların kınandığını ve tüm cephelerde çatışmaların sona ermesi çağrısı yapıldığı” belirtildi. Açıklamada ayrıca “Sivillerin hedef alınması uluslararası hukukun bir ihlali ve insanlık ilkesine karşı” dedi.

AFP haber ajansında göre İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanani, İsrail’in Lübnan’da herhangi bir yeni askeri “macerasının” “bölgede istikrarsızlığa, güvensizliğe ve savaşın kapsamının genişlemesine” yol açabileceğini söyledi.

İran ayrıca İsrail’in Lübnan’daki Hizbullah hedeflerini vurmasının “öngörülemeyen sonuçlara” yol açabileceği uyarısında bulundu.

Mecdal Şems, Golan Tepeleri’ndeki dört köyden biri ve burada Arapça konuşan Dürzi etnik grubunun yaklaşık 25 bin üyesi yaşıyor.

Bölgenin ilhak edildiği 1981’de buralarda yaşayanlara İsrail vatandaşlığı önerildi ancak, çok küçük bir kesim bunu kabul etti.

Halkın çoğu Suriye’ye bağlılıklarını sürdürdü. Golan Tepeleri’ndeki Dürziler İsrail’de çalışabiliyor ve eğitim görebiliyor, ancak sadece vatandaşlığı olanlar oy verip, askerlik görevi yapıyor.

Uluslararası toplumun çok büyük bir çoğunluğu İsrail’in bölgeyi ilhakını tanımıyor.

Dürziler Lübnan, Suriye ve İsrail’in kuzeyinde yaşayan ve Arapça konuşan bir grup. İsrail’de nüfusun % 1,5’ini oluşturuyorlar.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version