Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gizli tanık ‘Serdart Sertçelik’ davasında bir komiser için tahliye kararı

Ayhan Bora Kaplan’ın itirafçı olan sağ kolu sokak ortasında vuruldu


Ayhan Bora Kaplan’la ilgili davanın sanığı ve gizli tanığı Serdar Sertçelik’in yurt dışına kaçırılmasına ilişkin 6’sı emniyet mensubu 11 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı. Ayhan Bora Kaplan davasında yargılanan polislerin ilk duruşmasında organize şube komiserlerinden Metehan İlkyaz’ın tahliyesine karar verildi. Sanık polisler, kendilerine ‘karşı bir operasyon’ yapıldığını savundu.

Duruşmaya Ayhan Bora Kaplan’ın vekilleri ”sanığı etkileme suçu” gerekçesiyle katılma talebinde bulundular. Duruşmaya katılımın yoğun olması nedeniyle duruşmanın büyük salona alınması istendi, ancak uygun salon bulunamadığı ifade edilerek bu talep reddedildi.

Ayhan Bora Kaplan’ın avukatlarının ”tarafsız olmayacağı”, Kaplan’ın da ”suçtan zarar görme ihtimalinin bulunmadığı” gerekçesiyle katılma talepleri reddedildi.

Duruşmada ilk olarak savunma yapan dönemin Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, “Ben iftira vardır diye düşündüm. 10 gün önce iddianame geldi. Ben bu iddianameyi defalarca inceledim. Ben bu suçlamaları reddediyorum işlemediğim ve işletmediğim için. Öte yandan iddianamede benim hakkımda hiçbir somut delil yok. Sayın Savcım varsayımlarda bulunmuş sadece. Biz Ayhan Bora Kaplan’ın tehlikeli bir suç örgütü olduğunu tespit ettik. Bunun silahlı ve dolandırıcılık kanadı var. Serdar Sertçelik de dolandırıcılık kanadının yöneticisi. Biz böylesine bir örgütün karşı operasyonuna maruz kalıyoruz. Ben her şeyi mesleğime, hukuka uygun yaptım. Ben hangi hakime hangi savcıya gidip yönlendirme yapmışım? Zaten hiyerarşik düzen içerisinde ben savcılarla değil başsavcılarla görüşürüm.’ dedi.

Murat Çelik’in avukatı Cengiz Varol, “İddia edilen hiçbir suçun unsurların ulaşmadığı ortadadır. 63 gündür boş yere tutuklu kalan müvekkilimin tahliye edilmesini talep ediyorum. Böylesine bir suç örgütüne etkin bir mücadele sergilemesi sonucunda emniyet personellerinin yargılanması emniyet teşkilatının da motivasyonunu kırmıştır.” dedi.

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, şöyle konuştu: “Serdar Sertçelik 1. dalga operasyonu kapsamında Kıbrıs’tan ülkemize getirilerek şube müdürlüğümüzde ifadesi alınmış ve ardından adli kontrol uygulanarak serbest bırakılmıştır. Savcımız ardından ‘Serdar Sertçelik’in yakalanmasıyla ilgili olarak evinde gözaltına almaksızın ifadesinin alınmasına’ şeklinde tutanağı var. Bizim ekiplerimiz de ardından avukat nezaretinde ifadesini alıyor. Hakkında gözaltı kararı olmadığı için de biz herhangi bir polis bırakmadık. Sonrasında savcımız diğer sanıklarla birlikte mevcutlu getirilme kararı veriyor Serdar Sertçelik için. Bunun üzerine giden ekiplerimiz evinde olmadığını görüyor. Şevket Demircan bana ‘Serdar Sertçelik babasının borcunu ödemek için İstanbul yolunda’ diye mesaj atıyor. Ben de bu bilginin sağlıklı olup olmadığını araştırdım ardından yurt dışına kaçmasını önlemek için hudut kapılarına da bilgi veriyorum. Benim bu şahsı kayırma gibi bir durumum söz konusu olamaz. Serdar Sertçelik bulunduğunda ‘Murat Çelik müdürümüz bana gerekli işlemleri yapmama yönelik mesaj attı. Ben de bizim değil Asayiş Şube’nin yapmasının uygun olacağını belittim ve durumu Asayiş Şube’ye bildirdim.”

Öner’in avukatı Suna Öztaşdönderen, ”Müvekkilim profesyonelce işinin gereğini yaptığını ortaya koymuştur. Hiyerarşi sistemi belirtilmemiş ‘görevi kötü kullanma suçu’nda. Bu büyük bir eksiklik. Müvekkilimin ABK dosyasıyla yapmış olduğu bir eksiklik yoktur.” dedi.

Tutuklu sanıklar dönemin Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, eski Organize Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ve eski Şube Komiserleri Ufuk Gültekin, Metehan İlkyaz ve Gökhan Karaca hakkında, “adli görevi kötüye kullanma”, “göreve ilişkin sırrın açıklanması”, “tanığı etkilemeye teşebbüs” ve “suçluyu kayırma” suçundan yargılanıyor. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner’e “tanığı etkilemeye teşebbüs” suçu hariç, benzer suçlamalar yöneltiliyor. Sivil sanıklar Nurullah Özgür Kopuk, Ramazan Kubat, Adem Kaçan, Mustafa Çotuk ve Erdoğan Sertçelik.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version