Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazze Şeridi’nde yeni tahliye emri veren İsrail ordusu, yine yerinden edilenlerin sığındığı bir okulu vurdu

Gazze Şeridi'nde yeni tahliye emri veren İsrail ordusu, yine yerinden edilenlerin sığındığı bir okulu vurdu


– 7 Ekim’den beri saldırdığı Gazze Şeridi’nde sayısız kez yerinden ettiği Filistinlilere yeni tahliye emri veren İsrail, yine yerinden edilenlerin sığındığı bir okulu vurarak onlarca Filistinliyi öldürdü.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinin “insani bölge” ilan ettiği Mevasi bölgesinde “Hamas militanlarının faaliyet gösterdiğini” iddia eden İsrail ordusu, “insani bölge” haritasını değiştirip yeni haritadaki bölgeye tahliye emri verdi. Ardından orta kesimdeki Deyr el Belah kentinde “Hamas tarafından komuta kontrol merkezi olarak kullanıldığı” iddiasıyla bir okul yerleşkesinin sahra hastanesini vurdu.

Çok sayıda can kaybına yol açtığı aktarılan Hadice okul yerleşkesine saldırıyla ilgili Hamas’ın Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında ilkin en az 12 olarak duyuran ölü sayısı daha sonra en az 31’e yükseldi, çoğu ağır 100’den fazla yaralı olduğu belirtildi.

İsrail ordusu, Hadice okul yerleşkesinin “Hamas tarafından İsrail askerlerine karşı saldırılar düzenlemek amacıyla ve silah deposu olarak kullanıldığını” söyleyip “okulu vurmadan önce sivilleri uyardığını” savundu.

YERİNDEN EDİLMİŞ AİLELERİN EN YOĞUN YAŞADIĞI BÖLGELERDEN

Deyr el Belah kenti, yerinden edilmiş ailelerin en yoğun yaşadığı bölgelerden biri. Vurulan okul, İsrail ordusunun daha önce Deyr Belah’ın batısında “insani bölge” ilan edip Filistinlileri yönlendirdiği kesimde bulunuyor.

Bugün şafak vakti güneydeki Han Yunus kentine düzenlenen İsrail saldırılarında en az 14 Filistinlinin öldürüldüğü haberi geldi. Gazze’nin orta bölgesinde, Deyr el Belah yakınındaki El Bureyc Mülteci Kampı’nda ve en güneydeki Refah kentinde evleri hedef alan İsrail saldırılarında yaklaşık 10 Filistinli öldürüldü.

‘İNSANİ BÖLGE’ YALANI

İsrail ordusu “tüm gücüyle operasyon yapabilmek” gerekçesiyle Filistinliler için Han Yunus’un güney mahallelerini tahliye etmeleri ve Mevasi’deki “yeni insani bölgeye” taşınmaları emrini yayımladı.

Mevasi, İsrail ordusunun “insani bölge” ilan etmesine rağmen son dönemde saldırılarını yoğunlaştırdığı bir yer.

SIĞINACAK YER YOK

23 Temmuz’da Birleşmiş Milletler’in (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), İsrail’in 365 kilometrekarelik Gazze Şeridi’nin yüzde 83’ünü tahliye emri altına aldığını ​​ya da “girilmez bölge” olarak belirlediğini açıklamıştı. Önceki gün Filistin Kızılayı, yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Mevasi’de tek çadırlık bile yer kalmadığını duyurdu.

Dün Han Yunus’tan, son 4 gündür yoğunlaşan İsrail saldırılardan kaçmaya çalışan Filistinlilerin bir kısmının, boşaltılmış Asda Hapishanesi’ne sığındığı haberi geldi. Bugün OCHA, yüzlerce Filistinlinin “yoğun çatışmaların” ortasında Han Yunus’un doğusunda mahsur kaldığını ve “İsrail ordusunun erişim izni vermemesi nedeniyle” kurtarma ekiplerinin onlara ulaşamadığını açıkladı.

ÖLDÜRÜLEN TOPLAM FİLİSTİNLİ SAYISI EN AZ 39 BİN 258

Hamas’ın Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in 295 gündür devam eden saldırılarında son 24 saatte en az 41 Filistinli öldürüldü, 103 Filistinli yaralandı. 7 Ekim’den beri öldürülen ve ölülerine ulaşılabilen Filistinlilerin toplam sayısı 39 bin 258’e, yaralanan Filistinlilerin toplam sayısı 90 bin 589’a yükseldi. (Reuters, Haaretz, Al Jazeera, AA, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version