Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa’da antifaşistler sokakta: Seçim sonrası Paris’te eylem

Fransa'da antifaşistler sokakta: Seçim sonrası Paris'te eylem


Avrupa Birliği’nin Almanya’dan sonra ikinci büyük ekonomisi olan Fransa’da, Marine Le Pen’in aşırı sağcı, göçmen ve İslam karşıtı partisi Ulusal Birlik’in (RN) erken genel seçimlerin ilk turundan yaklaşık yüzde 34 oranında oyla birinci parti olarak çıkması solcuları sokağa döktü.

Solcu partilerin ittifakı olan ve 7 Temmuz’daki ikinci tur öncesi yüzde 29 oranıyla ikinci sıraya yerleşen Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) binlerce destekçisi, aşırı sağa karşı Fransa’nın birçok kentinde protesto gösterisi düzenledi.

Reuters’ın aktardığına göre başkent Paris’in ünlü Cumhuriyet Meydanı’nda (Place de la Republique), sol ittifakın çağrısıyla birkaç bin RN karşıtı gösterici toplandı.

33 yaşında bir öğretmen olan Najiya Khaldi, RN’nin aldığı sonuçların kendisini “tiksindirdiğini, üzdüğünü ve korkuttuğunu” söyleyerek “Eylem yapmaya alışkın değilim. Sanırım kendi kendimi rahatlamak, yalnız hissetmemek için geldim” dedi.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, aşırı sağın Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki zaferi üzerin kumar oynayarak ilan ettiği erken genel seçimlerin ilk turunda, RN her üç kişiden birinin oyunu aldı. Seçimlerin 7 Temmuz’daki ikinci turu öncesinde sol ittifak ile Macron’un neoliberal, merkez sağ ititfakı arasındaki pazarlıklar, parlamento dağılımı konusunda belirleyici olacak. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version