Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

FRANSA | Macron sessizliğini bozdu; ‘geniş koalisyon’ istedi

FRANSA | Macron sessizliğini bozdu; ‘geniş koalisyon’ istedi


Ludovic MARIN / AFP

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Çarşamba günü NATO zirvesine gitmeden önce yaptığı açıklamada, erken seçimin ardından yaşanan siyasi çıkmazı kırmak üzere geniş bir koalisyon kurulması için çağrıda bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pazar günkü seçim sonuçlarının ardından sessizliğini bozdu. Macron, siyasilerden “sağlam ve tanımı gereği çoğulcu bir çoğunluk oluşturmak için samimi ve adil bir diyalog başlatmalarını istiyorum” dedi.

X’te imzalı bir mektup yayınlayan Macron, Fransa halkının yeni bir siyasi kültür icat edilmesi çağrısında bulunduğunu ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

“İşte bu nedenle kendisini cumhuriyetçi kurumlar, hukukun üstünlüğü, parlamentarizm, Avrupa yönelimi ve Fransız bağımsızlığının savunulması ile özdeşleştiren tüm siyasi güçlerden, ülke için çoğulcu olması gereken sağlam bir çoğunluk inşa etmek üzere samimi ve sadık bir diyalog kurmalarını istiyorum.

Fikirler ve programlar, pozisyonlar ve kişilerden daha öncelikli olmalıdır: bu birlik, ülke için birkaç ana ilke, açık ve paylaşılan cumhuriyetçi değerler, pragmatik ve anlaşılabilir bir proje etrafında inşa edilmeli ve seçimler sırasında ifade ettiğiniz endişeleri dikkate almalıdır. Mümkün olan en yüksek kurumsal istikrarı garanti etmelidir. Beşinci Cumhuriyet geleneğine uygun olarak ülkelerini partilerinden, uluslarını hırslarından üstün tutan kadın ve erkekleri bir araya getirecektir. Fransız halkının sandıkta seçtiği Cumhuriyetçi Cephe’yi siyasi güçler eylemleriyle hayata geçirmelidir.”

Chères Françaises, chers Français, pic.twitter.com/r5k2RzDEaT

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 10, 2024

Macron’un açıklamasına göre, oluşması istenilen koalisyon Marine Le Pen’in aşırı sağcı RN partisinin yanı sıra solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının büyük bir bölümünü oluşturan solcu Jean-Luc Melenchon’un Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisini de dışlamak üzere tasarlanmış gibi görünüyor.

Sol ittifak NFP ise, 190 sandalye ile yeni Ulusal Meclis’teki en büyük blok olarak hükümet kurma görevinin kendine verilmesini istiyor.

LFI’nin önde gelen isimlerinde Manon Aubry, “Macron inkara sarılıyor ve yenilgisini kabullenmeyi reddediyor” diye yazdı.

Ancak Macron’un yaklaşık 160 sandalyeye sahip merkezci kampındaki pek çok kişi, içinde aşırı solcu figürlerin yer aldığı yeni bir hükümeti desteklemeyi reddediyor.

Yeniden seçilen İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de CNews yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada “sağcı bir başbakanı” destekleyebileceğini söyledi.

Macron’un müttefiki olan eski başbakan Edouard Philippe, “ilerlemek ve ülkenin işlerini en az bir yıl boyunca yönetebilmek için” merkezciler ile muhafazakârlar arasında bir anlaşma yapılması çağrısında bulundu.

Ancak merkezci bir Macron destekçisi olan Francois Bayrou, cumhurbaşkanını parlamentonun her iki kanadını da “bir araya getirebilecek” bir başbakan atamaya çağırdı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version