Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Filistinli sivillerin çadırlarını vurup katliam yapan İsrail: ‘Hamas’ın askeri komutanı Deyf hedef alındı’

Kassam Tugayları: İsrail sınırını aşarak ordu karargahına saldırdık


– İsrail, Gazze Savaşı’nın 281. gününde yine güneydeki Han Yunus’u vurdu. Han Yunus’un batısında ‘insani bölge’ ilan ettiği Mevasi’de yerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı çadırlara “çok büyük saldırı” düzenlediği belirtilen İsrail ordusu, onlarca Filistinliyi öldürdü ve yaraladı.

Filistinli sivillerin çadırlarını yerle yeksan eden ve yakan saldırıyla ilgili sosyal medyaya düşen görüntülerde bölgede devasa bir krater oluştuğu görüldü. Hamas’ın Sağlık Bakanlığı’nın son açıklamasına göre 71 Filistinli öldürüldü, 289 Filistinli yaralandı.

İsrail medyasna “Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Deyf’in hedef alındığını” söyleyen askeri kaynaklar “Deyf, Han Yunus’un batısındaki insani bölgede yerin üstünde saklanıyordu” dedi.

Ardından açıklama yapan İsrail ordusu, “hava saldırısının hedefinin”, “Hamas’ın askeri kanadının komutanı Muhammed Deyf ve Han Yunus Tugayı Komutanı Rafa’a Selameh” olduğunu doğruladı.

Askeri yetkililere göre “Deyf ile Selameh, Mevasi ile Han Yunus arasına düşen alçak bir binada, sivil bir ortamdaydı, ancak yerinden edilmiş Filistinlilerin çadır kampında değildi. Hedef alınan noktada muhafızlar dahil onlarca Hamas militanı bulunuyordu”.

Mevasi ile Han Yunus’un batısı, İsrail tarafından belirlenen ‘insani bölgenin’ parçası. İsrail ordusunun açıklamasında, “saldırının isabetli olduğu ve sadece Hamas’ın bulunduğu alanı hedef aldığı” savunuldu.

Suudi TV kanalı al-Hadath, İsrail hava saldırısında “Hamas’ın askeri komutanı Deyf’in ağır yaralandığını, Han Yunus Tugayı komutanı Selameh’in öldürüldüğünü” duyurdu.

Reuters’e konuşan Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri ise “saldırıda öldürülenlerin sivil olduğunu, saldırının vahim bir tırmandırma oluşturduğunu ve İsrail’in ateşkes anlaşmasına varmak istemediğini gösterdiğini” söyledi.

“Deyf’in hedef alındığı” iddiasını “saçmalık” diye niteleyen Ebu Zuhri, “İsrail’in iddiaları saçmalıktır ve korkunç katliamı meşrulaştırmayı amaçlamaktadır. Şehitlerin tamamı sivildir ve yaşananlar, Amerika’nın desteği ve dünyanın sessizliğinin arka çıktığı soykırım savaşının ciddi şekilde tırmandırılmasıdır” dedi.

İsrail’de Kanal 12’den gazeteci Yaron Avraham’a göre üst düzey İsrailli yetkililer, sabahki saldırıdan önceki saatlerde Muhammed Deyf’e yönelik suikast girişiminin gerçekleştirilmesiyle ilgili çeşitli ikilemleri değerlendirdi. Rehinelerin serbest kalması için Hamas’la yapılan müzakerelere anında taktiksel zarar verebileceği, ama özellikle Hamas’ın Gazze lideri Yahya Sinvar’a, İsrail’in kendisine de ulaşabileceğini göstermesi bakımından stratejik açıdan faydalı olacağı değerlendirmesi yapıldı. Ve “böyle bir fırsat kaçırılamaz” sonucuna varıldı. (Reuters, Times of Israel, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version