Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Filistin’den İsrail’in oyunlara katılmasına izin veren Olimpiyat Komitesi’ne tepki

Filistin’den İsrail’in oyunlara katılmasına izin veren Olimpiyat Komitesi’ne tepki

FRANCK FIFE / AFP

Filistin Olimpiyat Komitesi Başkanı, Perşembe günü Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni (IOC) İsrail’in Paris oyunlarında yarışmasına izin verme kararı nedeniyle “çifte standart” uygulamakla eleştirdi.

Filistin Olimpiyat Komitesi Başkanı Jibril Rajoub, bu hafta başında IOC’ye gönderdiği bir mektupla İsrail’in boykot edilmesi talebinde bulunmuş ve bu talep Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach tarafından reddedilmişti.

Filistinli spor delegasyonuyla birlikte Paris Charles de Gaulle havaalanına varan Rajoub, “Bu, çifte standart uygulamakta ısrar eden ve Olimpiyat Tüzüğüne, kanun ve yönetmeliklere ya da ahlaki değerlere bağlı kalmayan uluslararası kurumlar olduğunu teyit etmektedir” dedi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik devam eden bombardımanının “soykırım suçu, etnik temizlik” anlamına geldiğini söyleyen Rajoub, “İsrailliler ya da İsrail Olimpiyat Komitesi ahlaki, sportif, insani ve yasal katılım hakkını kaybetmiştir” dedi.

Filistin Olimpiyat Komitesi, saldırılarda yaklaşık 400 Filistinli sporcunun öldürüldüğünü, diğerlerinin ise İsrail bombardımanı ya da kısıtlamaları nedeniyle antrenman yapamadığını ya da seyahat edemediğini söylüyor.

Rusya, Kremlin’in 2022’deki işgalinin ardından Ukrayna’daki spor kuruluşlarını ilhak ederek Olimpiyat tüzüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle IOC tarafından Paris Olimpiyatlarından men edildi. Ancak IOC, İsrail için benzer bir karar almadı.

IOC Başkanı Thomas Bach Salı günü Paris’te yaptığı açıklamada, “Biz siyaset işinde değiliz, biz sporcuları bir araya getirme misyonumuzu yerine getirmek için oradayız.” dedi.

İsrail’in 88 kişilik delegasyonu bu hafta başında Paris’e geldi ve erkek futbol takımı Çarşamba akşamı ilk maçını oynayarak Mali ile 1-1 berabere kaldı.

Parc des Princes stadyumunda İsrail milli marşı ıslıklandı ve bazı seyirciler tarafından Filistin bayrakları sallandı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version