Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Federe Kurdistan Bölgesi’nde gazeteciler risk altında


HABER MERKEZİ – Federe Kurdistan Bölgesi’ndeki muhalif gazeteciler, Türkiye saldırıları ve KDP’nin tehditleri nedeniyle risk altında. Gazeteci İbrahim Êzidî, ajanlık teklifi yapılan bazı meslektaşlarının ölümle tehdit edildiğini söyledi. 

 

Federe Kurdistan Bölgesi’nde gazetecilere dönük tehdit ve saldırılar sürüyor. Metro Center Gazeteci Haklarını Koruma Merkezi (MCJR) verilerine göre, Federe Kürdistan Bölgesi’nde 2023 yılında gazetecilere yönelik 249 ihlal gerçekleşti. Sadece 2023 yılında 37 gazeteci gözaltına alındı. Rojnews Arapça editörü Süleyman Ahmet’in akıbeti 200 günü aşkın bir süre açıklanmadı. 

 

Türkiye’nin saldırılarını arttırmasıyla birlikte gazetecilere dönük engellemeler de arttı. KDP asayişi, saldırıları yerinde takip etmek isteyen Kanal 8 ekibini gözaltına aldı. 

Gözaltıların yanı sıra Şengal’de de 8 Temmuz’da Çira TV ve Çira FM çalışanlarının olduğu araç hedef alındı. Yaralanan 3 isimden biri olan gazeteci Murad Mîrza İbrahim tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Türkiye’nin Şengal’de gazetecileri hedef alması yeni değil. Sadece Şengal’de bugüne kadar gazetecilere dönük en az 20 hava saldırısı düzenledi. 

 

‘AJANLIK TEKLİFİNİ KABUL ETMEYENLERE TEHDİT’

 

Gazeteci İbrahim Êzidî, meslektaşlarının işlerini bırakmaları yönünde baskı altında olduğunu söyledi. Êzidî, “Özellikle KDP istihbarı ile MİT istihbaratı birçok kez arkadaşlarımızı telefonla arayarak, ajanlık teklifinde bulundu. Bunu kabul etmeyen arkadaşlarımız ölümle tehdit edildi. Bu saldırılar onların güçlü olduğunu değil, ne kadar zayıf olduklarını gösteriyor. Êzidîlerin çıkarları üzerinde tehdit oluşturan hiçbir girişime ve plana karşı bizler sessiz kalmayacağız. Êzidîler üzerinde perde arkasındaki bütün planlarını teşhir edeceğiz. Bize dönük saldırılarını belgeli halde kamuoyu ile paylaştık. Ancak başta Irak hükümeti olmak üzere bütün uluslararası güçler bu saldırılara karşı sessiz kaldı” diye konuştu. 

 

İbrahim Êzidî

 

‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

 

Son saldırıda Murat Mîrza’nın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Êzidî, “Onların yolundan ilerleyeceğimizin sözünü veriyoruz. Kim, nerede iktidarların çıkarları doğrultusunda çalışmıyorsa sürekli olarak hedef alınıyor. Özgür basın çalışanlarına dönük bu saldırılar şimdi değil, DAİŞ çeteleri sürecinden bu yana sürüyor. Êzidî gençler özgür basın çatısı altında örgütlenerek hakikati gördü.  Özgür basın Şengal halkının gücünü, direnişini tüm dünyaya duyurdu. Basın mensupları her zaman halkın yanında çalıştı. Bu nedenle sürekli olarak farklı yöntemlerle saldırılara maruz kaldı. Êzîdîleri kırımdan geçirmek isteyen güçler, özgür basını hedef aldı. Ama hiçbir zaman geri bir adım atmadık, asla da geri adım atmayacağız. Hakikatin çırasını yakacağız ve çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

 

‘ULUSLARARASI HUKUK ÇİĞNENİYOR’

 

Gazetecilere dönük geçmiş dönemde yapılan saldırıları hatırlatan Êzîdî, “Bugün Irak hükümeti, KDP ve MİT uluslararası hukuku ayaklar altına alıyor. Bu saldırılar bazen savaş uçakları ile bazen SİHA’larla bazen de silahlı saldırı şeklinde gelişmiştir. Bu saldırılar sonucunda bugüne kadar şehit düşen ve yaralanan arkadaşlarımız oldu. Bu saldırılarla bizi askeri bir güç olarak yansıtmaya çalışıyorlar. Bu saldırılar hakikati yazmamızı engelleyemeyecek” diye konuştu. 

 

‘SALDIRI TESADÜF DEĞİLDİ’

 

Saldırıların Şengal’e dönüşlerin olduğu bir dönemde yapıldığını ve “Şengal güvenli değil” mesajı verilmek istendiğini kaydeden Êzidî, şunları söyledi: “Halk buna aldırış etmedi ve Şengal güvenli diyerek topraklarına geri dönüyor. Halk bu yaklaşımla bu saldırıları boşa çıkarttı. Bizler uzun zamandır bu saldırılara karşı hazırız. Çünkü bizler halkımızın gerçeğini yansıtıyoruz. Bizler bu uğurda bedel ödemiş arkadaşlarımızın yolundan ilerleyerek bu saldırılara gereken cevabı vereceğiz. Bugün sadece Şengal’de değil, Kurdistan’ın her yerinde özelde de Türkiye’de arkadaşlarımız sürekli olarak gözaltına alınıp tutuklanıyor. Bugüne kadar onlarca arkadaşımız tutuklandı. Çünkü bu arkadaşlarımız hakikati yansıttığı için hedefteler.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version