Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Emmaüs’ün kurucusu Abbe Pierre hakkında şok ‘cinsel taciz’ iddiaları

Emmaüs’ün kurucusu Abbe Pierre hakkında şok ‘cinsel taciz’ iddiaları


Mychele DANIAU / AFP

Yoksulların dostu ve Emmaus ve Abbe Pierre Vakfı gibi hayır kurumlarının kurucusu olarak tanınan Fransa’nın en sevilen rahiplerinden Abbe Pierre, birkaç kadına ve bir kız çocuğuna cinsel tacizde bulunmakla suçlandı.

1932’den beri Kapusen keşişi olan ve 1938’den beri Katolik din adamı olarak görev yapan Henri Groues (Abbe Pierre) 2007 yılında 94 yaşında öldü. Geride yoksulların dostu ve Emmaus ve Abbe Pierre Vakfı gibi hayır kurumlarının kurucusu olarak bir miras bıraktı.

Ancak Çarşamba günü, 7 kadının yaşlı din adamının 1970 ve 2005 yılları arasında cinsel saldırı ya da tacizde bulunduğuna dair iddialarda bulunduğu ortaya çıktı.

Abbe Pierre’in kurduğu Emmaüs ve Abbe Pierre Vakfı’ndan yapılan ortak açıklamada, “Kuruluşlarımız, ifade veren ve sözleriyle bu gerçeklerin gün ışığına çıkmasını sağlayan insanların cesaretini kutluyoruz ve onlara inanıyoruz” denildi.

İddialar, Groues’un bir kadına saldırdığı yönündeki ilk iddianın ardından hayır kurumları tarafından hazırlatılan bağımsız bir raporda ayrıntılı olarak yer alıyor.

Hayır kurumları, “Bu çalışma, 1970 ve 2005 yılları arasında cinsel saldırı veya cinsel taciz olarak yorumlanabilecek davranışlara tanıklık eden 7 kadının ifadelerini kapsıyor” dedi. Kadınlardan birinin “olaylar sırasında reşit olmadığı” da ifade edildi.

Emmaus’tan bir kaynak AFP’ye şu ana kadar herhangi bir suç duyurusunda bulunulmadığını söyledi.

Fransa Katolik Kilisesi Piskoposlar Konferansı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “bu tür eylemlerin bir rahip tarafından gerçekleştirilmiş olmasından utanç duyduklarını” ifade etti.

Abbe Pierre geride çok büyük insani bir miras bırakmıştı

Ölümünden yaklaşık 17 yıl sonra Groues, hayır kurumlarının afişlerinde ve metro istasyonlarında Fransızları yoksulları düşünmeye çağıran tanıdık bir görüntü olmaya devam ediyor.

Kapusen rahipleri tarikatına katılmak için 18 yaşında mirasından feragat etmiş, daha sonra Nazi işgaline karşı direnişte aktif rol almış ve savaş sonrası birkaç yılını parlamento üyesi olarak geçirmişti.

Abbe Pierre 1949 yılında, dışlanmış insanlar için kendi kendine yardım vaaz eden ve o zamandan beri düzinelerce ülkeye yayılan Emmaüs topluluğunu kurdu.

Aynı zamanda “Restos du coeur” aşevleri hareketinin destekçisiydi ve evsizleri barındırmayan şehir yetkilileriyle çatıştı.

Ancak raporda yer alan ifadeler, Abbe Pierre’in pek çok sevenini üzdü.

Raporun yazarı Caroline de Haas, “kişisel nitelikte uygunsuz davranışlar, cinsel teklif, cinsel çağrışımlar içeren tekrarlanan yorumlar, istenmeyen fiziksel temas girişimleri ve göğüslere istenmeyen temas” olduğuna işaret eden ifadeler topladığını söyledi.

Kadınlardan biri, bir koridorda “merdivenlerin dibindeyken” Abbe Pierre’in “sol göğsünü ellemeye başladığını” bildirdi. Birkaç yıl sonra bir ofiste ona yaklaştığını söyledi.

“Elini sıkmak için ona doğru yürüdüm. Beni pencereye doğru çekmeye çalıştı. Ona ‘Hayır, baba’ dedim. Bana ‘İhtiyacım var’ dedi. Ben de ‘Hayır’ dedim ve gitti” diyerek soruşturmayı anlattı.

De Haas, Abbe Pierre’in davranışlarının bu kadar uzun süre açığa çıkmamış olmasının şaşkınlık yarattığını söyledi.

Abbe Pierre Vakfı’nın genel müdürü Christophe Robert ifşaatları “korkunç bir şok” olarak nitelendirdi. Kuruluşun iddialara “ışık tutmaya” ve “bu mağdurlara bir ses vermeye” karar verdiğini söyledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version