Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Emeklilerden iktidara: Bu parayla geçinmeyi deneyin!


WAN – Maaşlarına 2 bin 500 TL zam yapılmasına tepki gösteren emekliler, iktidara “Bu parayla siz geçinmeyi deneyin” çağrısı yaptı. 

 

AKP, 16 Temmuz’da en düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olacağını duyurdu. En düşük emekli aylığına ilişkin düzenleme, Meclis’e getirilen pakete eklendi. Ancak yapılan zam oranına emekliler tepkili. Wan’da yaşayan emekliler, açlık sınırının 26 bin 400 TL’yi ve yoksulluk sınırının 72 bin TL’yi geçtiğine işaret ederek, hükümetin 2 bin 500 TL’lik zammına tepki gösterdi. 

 

‘PARA SAVAŞA AKTARILIYOR’

 

Emekli Ahmet Erginbaş, “Aldığımız maaş 10 bin TL, yeni verilecek maaş ise 12 bin 500 TL. Arada hiçbir fark yok. Maalesef emekliye bu para reva görülüyor. Ben bu parayla nasıl geçineyim ki?” diye sordu. Geçmiş dönemlerde aldığı asgari ücretle 3 öğrenci okutabildiğine dikkati çeken Erginbaş, “Her yıl da kurban kesebiliyordum. Ama bu önümüzdeki sürece baktığımızda çok kötü bir duruma geldik. Emekliler olarak artık karın tokluğumuza bakıyoruz. Biz emeklilere gelince para yok, ama tank, tüfek ve uçaklara dünyanın parası var. Açıkçası Türkiye’nin bütün bütçesi savaşa aktarılıyor. Bu aktarılan paralar halka ve emekliye verilseydi bizler bu halde olmazdık. Ekonominin düzelmesini istiyorsak biran önce bu savaşlardan vazgeçilmeli ve savaşa aktarılan paranın ülke ekonomisine aktarılması gerekir” diye konuştu. 

 

‘ÜLKE YAŞANMAYACAK DURUMA GELDİ’

 

Ülke ekonomisinin artık çökme aşamasında olduğunu vurgulayan emeklilerden Emin Orhan, “Yetkililere göre biz emeklilerin durumu çok iyiymiş. Aldığımız parayla geçimimizi sağlayabiliyormuşuz. Bizlerin aldığı parayla onlar bir de geçinmeyi denesinler. Eve mi baksak, çocuklara mı? Elektrik mi doğalgaz mı ödesek bilmiyoruz. Biz bu parayla nasıl geçinelim? Bugün baktığımızda sarayın günlük gideri milyonlarca para. O harcanılan para insanlara harcansa, ülke ekonomisine harcanılsa bizler bu halde olmayız. Türkiye artık yaşanılamaz dereceye gelmiş. Ülkede yatırım yok, iş yok, gelir yok. Bu böyle nereye kadar devam edecek? Bu sorunların çözülmesi için biran önce baştaki mevcut iktidar değişmelidir. Bu iktidar değişirse herkes rahat bir nefes alacak ve ülke yaşanılacak bir duruma gelecektir” ifadelerini kulandı.

 

‘HİÇBİRİ AYBAŞINI GETİREMİYOR’

 

Eskiden aldığı emekli maaşı ile hem geçindiklerini hem de küçük yatırımlar yapabildiklerini söyleyen Mirsevdin Sonay, “Şimdi aldığımız 10 bin TL ile bir altın bile alamıyoruz. Bizim de maaşımız en azından altın kadar olmalıydı. Emekliye seyahat indirimden söz ediliyor. Bugün hangi emekli aldığı bu parayla seyahat edebilir? Seyahat indirimi yerine marketten alışveriş yapacak bir indirim kartı verilsin ki markette poşetimizi doldurabilelim. Emekli bunu istiyor. İyi ki benim öğrencim yok. Bazı emekliler kirada oturuyor ve öğrencileri var. Bu nedenle çok zorluk yaşıyorlar. Emekliler günlük geçiniyor ve hiçbiri aybaşını getiremiyor. Ben köyde yaşadığım için en azından zar zor geçinebiliyorum. Ancak şehirde olan bir emekli aldığı maaşla geçinemez” şeklinde konuştu.

 

‘ZAMMI ALIP YANDAŞLARINA VERSİNLER’

 

Emeklilere verilen ek zammın “müjde” olarak yansıtılmasını tepki gösteren DİSK Emekli-Sen Wan Şube Başkanı Timur Sayyiğit ise, “Utanmadan bunun adına müjde diyenlere sesleniyoruz; biz bu yapılan 2 bin 500 liralık zammı da istemiyoruz ve hemen geri alınmasını istiyoruz. Götürsünler kendi yandaşlarının karnını doyursunlar. Bir emeklinin günümüz Türkiyesi’nde geçinebilmesi için en az 35 bin TL maaş alması gerekiyor. Evi kira olan ve öğrenciye bakan emekliler için bu rakam bile azdır. Geçen seneden beridir fiyatlar iki kat artmış; emekli ve işçilerin maaşlarının da buna göre artması lazım. Neredeyse her şeye yüzde yüz zam gelmesine rağmen emekli maaşlarına ya hiç zam yapılmamış ya da çok cüzi bir miktar yapılmış.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version