Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Eleştirilerin odağındaki Orban, Kiev’i ziyaret etti

Eleştirilerin odağındaki Orban, Kiev’i ziyaret etti


Macaristan Başbakanı Victor Orban, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminden bu yana ilk kez Kiev’i ziyaret etti.

Batı’nın Ukrayna’ya verdiği desteği açık bir şekilde eleştiren, AB’nin yardım girişimlerini geçmişte veto eden Macaristan Başbakanı, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile bir araya geldi. Orban’ın Kiev ziyareti, Macaristan’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralmasından bir gün sonra geldi. Orban, AB’nin Ukrayna ile müzakerelerine de karşı çıkmış fakat oylamada çekinser kalmayı tercih etmişti.

Macaristan Başbakanının basın sözcüsü, Orban’ın Ukrayna Devlet Başkanı ile görüşmek üzere Kiev’e geldiğini söylerken Macaristan-Ukrayna ikili ilişkilerinin yanı sıra barışın tesis edilmesine yönelik fırsatların da görüşüldüğü belirtiliyor.

2 yıldan uzun süre önce başlayan savaştan bu yana, Rusya ile ilişkilerini sürdüren tek AB lideri olan Orban, Ekim 2023’te Pekin’deki bölgesel bir zirvede Rus lider ile bir araya gelmişti.

Ukrayna ile Rusya arasında hızlı bir ateşkes sağlanması çağrısında bulunan Orban şunları söyledi: “Zelenski’den havayı değerlendirmesini istedim… hızlı bir ateşkes barış görüşmelerini hızlandırabilir.” Orban ayrıca zamana bağlı bir ateşkes öngördüğünü belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı yaptığı açıklamada “Ziyaretinizin Macaristan’ın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığının başlamasından hemen sonra gerçekleşmesini takdirle karşılıyoruz. Bu, ortak Avrupa önceliklerimizin ve Ukrayna’ya adil bir barış getirmenin ne kadar önemli olduğunun açık bir göstergesidir” derken AB üyesi ülkelere Ukrayna’ya askeri yardımlarını sürdürmeleri çağrısında bulundu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version