Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Ekonominin kötü olmasının nedeni hırsızlık’


WAN – Yaşanan ekonomik krizin kendilerine 30 yıl önceki sefaleti yaşattığını belirten Wanlılar, “Ekonominin bu kadar kötü olmasının sebebi ülkede yaşanan hırsızlıktır” dedi. 

 

Ekonomik kriz karşısında zor günler geçiren yurttaşlar ve esnaflar en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz durama geldi. Wan’da mahallelerde kurulan pazarların müşterileri giderek azalırken, pazarcılar satış yapamamaktan, yurttaşlar ise ürün alamamaktan şikayet ediyor. Rêya Armûşe (İpekyolu) ilçesine bağlı Seyit Fehim Arvasi Mahallesi’nde kurulan semt pazarının hem alıcıları hem de satıcıları en sıkıntılı günlerini yaşıyor. 

 

‘NEDEN HIRSIZLIK’

 

Derinleşen ekonomik krizin artık katlanamayacak duruma geldiğini ve geçim sıkıntısı çektiğini ifade eden pazar esnaflarından Selim Kaya, 3 yıldır pazarcılık yaptığını ve en kötü dönemini yaşadığını belirtti. Kaya, “İnsanlar alışveriş yapamıyor. Alım gücü yok. Bizler de sabahtan akşama kadar burada bekliyoruz ve zar zor günümüzü geçirebiliyoruz. Ekonominin bu kadar kötü olmasının sebebi ülkede yaşanan hırsızlıktır. Her şey çok pahalı ve insanlar fiyatları görünce kaçıyor. İnsanlar artık alamıyor. İktidarın ve ülkenin değişmesi artık şart ve tek kurtuluş yolu budur” ifadelerini kullandı. 

 

‘HER GÜN LANET EDİYORUZ’

 

Semt pazarına 200 TL ile gelip sadece bir yemeklik ürün aldığını belirten yurttaşlardan Yenigün Akyıldız, “Evden bir şeyler almak için çıktım fakat bir şey alamadım. Her şey çok pahalı. 5 çocuk annesiyim ve eşim inşaata çalışıyor, geçinemiyoruz. Piyasa serbest olmuş ve insanlar bir ürünü istedikleri fiyata satıyor. Pazarcılar ellerinde kalan ürünleri çöpe atıyorlar, çünkü insanlar alamıyor. Yıla göre değil, her adım başı zam geliyor. Tok açın halinden anlamıyor. Bu ülkede ve bu halde yaşadığımız için her gün lanet ediyoruz” diye konuştu.

 

’YILLAR ÖNCEKİ SEFALETİ HALA ÇEKİYORUZ’

 

İnsanların alışverişi geldiklerinde adeta isyan ettiklerini söyleyen esnaflardan Yakup Yokuş, “Bu pahalılığın en başlıca sebebi mazot ve benzine gelen zamlardır. Pazardan günlük 200 TL kazanıyorsam onu da alıp mazota veriyorum ve evime ekmek götüremiyorum. Yaşamı idame etmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. 30 yıl önce yaşadığımız sefaleti hala çekiyoruz. Biz üste çıktıkça, başımızı kaldırdıkça onlar kafamıza vurup bizi iyice gömüyorlar. Yıllık 3 bin TL verdiğimiz araba vergisi şu anda 20 bin TL olmuş durumda. Canımızı verir toprağımızı vermeyiz. Dedelerimiz bu topraklar için savaştı ama baştakiler bizim ekmek yememize bile izin vermiyorlar” şeklinde konuştu. 

 

‘ŞİKAYET ETMEYİ BIRAKIP BUNLARI GÖNDERELİM’

 

Ülkede derinleşen ekonomik krizin çok kötü bir yere gittiğini ifade eden semt pazarı esnaflarından Fuat Aşkan, “Halkın bu sisteme ayak uydurması bile bu krizin bir nedenidir. Diğer bir nedeni ise ülkedeki eğitim seviyesini düşük olmasıdır. Eğitime önem artmadıkça bizler bu halde kalıp her şeye boyun eğeceğiz. Bu duruma şikayet etmeyi bırakıp bunları toptan başımızdan göndermemiz gerekiyor” diye belirtti. 

 

‘ARTIK ÇARK DÖNMÜYOR’

 

Artık satış yapamadıklarını söyleyen 20 yıldır pazarcılık yapan Rıfat Bayer de “İki yıldır bu pahalılıktan dolayı işimizden bir kazanç elde edemedik. Her şey çok pahalı ve insanlar geçinemiyor. İnsanlar çok mağdurlar ve artan fiyatlardan dolayı insanlar alışveriş yapamıyorlar. Artık ne yaparsak yapalım çark dönmüyor. Sabah 05.00’dan akşam 20.00’a kadar buradayız ama satış yapamadığımız için mallar elimizde çürüyor” dedi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version