Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Deprem Uzmanı Görür: Belediyeler rastgele bina yapımlarının önüne geçmeli


MÊRDÎN – Mêrdîn’deki Deprem Paneli’nde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, “Halkı eğitmek, yerel yönetimlerin, merkezi yönetimin birincil görevidir” dedi. 

 

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mêrdîn ve Amed İl Koordinasyon Kurulu üyeleri ile Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi tarafından Mêrdîn’de “Deprem Paneli” düzenlendi. Prof. Dr. Naci Görür ile Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panel, bir otelin konferans salonunda gerçekleştirildi. Konferansa çok sayıda kişiyle birlikte Mêrdîn Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk de katıldı. Açılış konuşmalarının ardından panel Naci Görür’ün konuşması ile başladı. 

 

Görür, 50 bine yakın insanın hayatını kaybettiği Mereş merkezli 6 Şubat depremleri öncesinde uyarılarda bulunduklarını hatırlatarak, “Depremlerin geleceğini söyledik. Bir kulaktan girdi, öbür kulaktan çıktı. Bunu yetkililere de söyledik, halkımıza da söyledik” ifadelerini kullandı. Depreme hazırlığın yönetim ve halk ile birlikte yapılması gerektiğine dikkat çeken Görür, halkın gözetim ve denetim görevi olduğuna dikkat çekti. Depremin oluşuna ilişkin teknik bilgiler veren Görür, hangi fay hatlarının kaç büyüklüğünde deprem üreteceğinin garanti olmadığını kaybederek, “Bu nedenle garanti edebileceğiniz şeylerle ilgilenmelisiniz. Yani depreme hazırlık yapılmalı” dedi. 

 

MÊRDÎN İÇİN TEHLİKE OLUŞTURAN FAYLAR

 

Mêrdîn için tehlike oluşturan fayın Bitlis (Bêdlîs)-Zagros kuşağı ile Doğu Anadolu fayı olduğunu kaydeden Görür, “Midyat, Gercüş, Ömerli, Derik, Siirt, Batman gibi yerler. Ölüdeniz fayının dışında, levhanın içinde küçük küçük faylar var. Derik gibi yerlerde bu faylar var. Bu faylar da canlı” dedi. Mêrdîn için “Komşunun depremini hissediyor” diyen Görür, “Siz Mardin’de deprem oldu demiyorsunuz. Deprem dalgaları her yere yayılıyor. Deprem bir yerde olunca oraya 100 kilometre mesafedeki her yeri etkiliyor. Burada olan depremler burada afet yapmaz. 2023’te olduğu gibi sallanırsınız korkarsınız. O kadar. Onun içinde ne yapacaksınız? Evinizi barkınızı sağlam yapacaksınız” dedi. 

 

 ‘AZ HASAR GÖRECEK BİR YER’

 

Levha içindeki küçük fayların oluşması durumunda depremin Mêrdîn’de de yıkıcı etkisi olacağını ifade eden Görür, “Midyat doğusunda, Siirt’e doğru küçük küçük faylar var. Bunlar da canlı. Burada olacak bir deprem Türkiye için büyük bir sorun olmaz ama sizin için olur. Genellikle bu bölgede zemin iyi. Mardin’de alüvyonlar hariç büyük çoğunlukla kireç taşları egemen. Onlar da sağlam zemin olarak nitelendirilebilir” dedi. Mêrdîn’de bugüne kadar meydana gelen en büyük depremin 6 şiddetinde olduğunu kaydeden Görür, “Mardin’in röntgenini çıkarsak. Deprem zamanı genellikle az hasar alabilecek bir zemine sahip. Depremden dolayı az hasar görecek bir yer” diye konuştu. 

 

KAYA DÜŞMESİ İÇİN UYARDI

 

Mêrdîn için kaya düşmesi uyarısında bulunan Görür, “Sizin için bir deprem de kaya düşmesidir. Bunun önüne geçmezseniz, önüne arkasına bina yaparsanız, Allah göstermesin deprem yaşamış gibi olursunuz. Mardin’in zemini, topografyası buna müsait. O nedenle uyarıyorum” dedi. Mêrdîn’de deprem olması durumunda en fazla sarsılacak yerin neresi olduğunun tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Görür, müteahhitlere uyarıda bulunarak, rastgele binalar yapılmasının önüne belediyeler tarafından geçilmesi gerektiğini söyledi. 

 

‘BELEDİYELER BÜNYESİNDE EĞİTİMLER VERİLMELİ’

 

Belediyeler bünyesinde deprem ile ilgilenen bir birimin oluşturulması gerektiğini kaydeden Görür, eğitim olmadan insanları depreme hazırlamanın mümkün olmadığını söyledi. İnsanların bilgilendirilmesinin önemli olduğunu kaydeden Görür, “Halkı eğitmek, yerel yönetimlerin, merkezi yönetimin birincil görevidir” dedi. 

Görür’ün ardından Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu’nun sunumu ile devam eden panel soru ve cevap bölümü ile sona erdi. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version