Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çin, ABD ile nükleer silah görüşmelerini durdurduğunu açıkladı

Çin, ABD ile nükleer silah görüşmelerini durdurduğunu açıkladı


TINGSHU WANG / AFP

Çin Çarşamba günü yaptığı açıklamada Washington’un Tayvan’a silah satışına tepki olarak ABD ile nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve silahların kontrolü konusundaki müzakereleri askıya aldığını duyurdu.

ABD ve Çin Kasım ayında, başkanlar Joe Biden ve Xi Jinping arasındaki zirve öncesinde güvensizliği azaltma çabalarının bir parçası olarak nükleer silahların kontrolü konusunda görüşmeler gerçekleştirmişti.

Ancak Çin Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Tayvan’a yaptığı son silah satışlarının, “iki taraf arasında devam eden silah kontrolü istişareleri için siyasi atmosferi ciddi şekilde baltaladığını” söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian, “ABD… Tayvan’a silah satışını sürdürdü ve Çin’in temel çıkarlarına ciddi zarar veren ve siyasi karşılıklı güveni baltalayan bir dizi olumsuz eylemde bulundu. Bu nedenle Çin, ABD ile yeni bir silah kontrolü ve silahların yayılmasını önleme istişareleri turuna ilişkin müzakereleri askıya almaya karar vermiştir” dedi.

Washington, Haziran ayında Tayvan’a çoğu F-16 savaş uçakları için yedek ve onarım parçaları olmak üzere toplamda yaklaşık 300 milyon dolar değerinde iki askeri satışı onayladı.

Çin’in nükleer cephanesi hızla artıyor

ABD Savunma Bakanlığı geçtiğimiz Ekim ayında kongre tarafından zorunlu kılınan bir raporda, Çin’in nükleer cephaneliğini ABD’nin tahmin ettiğinden daha hızlı geliştirdiğini söyledi.

Raporda, Çin’in Mayıs 2023 itibariyle 500’den fazla operasyonel nükleer başlığa sahip olduğu ve 2030’a kadar 1,000’den fazla nükleer başlığa sahip olmasının muhtemel olduğu belirtildi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, ABD şu anda yaklaşık 3 bin 700 nükleer savaş başlığına sahip. Rusya’nın yaklaşık 4 bin 500 savaş başlığı bulunuyor.

Washington ise müzakereleri durdurduğu için Çin’i eleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller gazetecilere verdiği demeçte “Çin, ikili ilişkilerde başka zorluklar varken silahların kontrolü konusundaki angajmanın devam edemeyeceğini ileri sürerek Rusya’nın izinden gitmeyi seçti” dedi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version