Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK’in enflasyon hesabında kullandığı ve kamuoyundan sakladığı madde fiyatlarını nasıl hesapladığını ve verilerle ilgili detayları paylaştı. Paylaştığı fiyatları TÜİK’ten aldığını belirten Aktaş, “TÜİK madde fiyatlarını açıklamıyor ama bu fiyatlara ulaşmaya yarayacak bir dizi veriyi ilan ediyor. Bazı veriler ise benim arşivimde vardı.” dedi.
TIKLAYIN – TÜİK Başkanı tartışılan rakamlara yanıt verdi: Türkiye’deki şirket kârları enflasyon üzerinde artırıcı etkiye sahip
Aktaş dün tartışmaya yol açan TÜİK yazısına ilişkin bugün şu ifadeleri kullandı:
“Haziran 2024 fiyatı olarak verdiğim fiyatları ben hesapladım. Bunlar TÜİK’ten ya da başka bir yerden alınmış veriler değil.
Peki bu fiyatları nasıl mı hesapladım? Tabii ki TÜİK verilerini kullanarak… TÜİK madde fiyatlarını açıklamıyor ama bu fiyatlara ulaşmaya yarayacak bir dizi veriyi ilan ediyor. Bazı veriler ise benim arşivimde vardı.
TÜFE’nin haziran ayında hangi maddede hangi fiyat dikkate alınarak hesaplandığını bulmak için temelde iki veriye ihtiyaç var:
■ Öncelikle belli bir tarihteki fiyatı bilmek gerekiyor. Ben o tarih olarak TÜİK’in son kez fiyat açıkladığı Nisan 2022’yi aldım.
■ İhtiyaç duyulan ikinci veri Nisan 2022’den sonraki dönemde madde fiyatlarının ne kadar arttığı.
İşte bu aşamada bazı maddeler için hesaplama yapmak çok kolay, bazı maddeler için ise yaklaşık oran kullanmak gerekiyor.
Bazı maddelerin fiyatı için hesaplama yapmanın çok kolay olduğunu belirttim. Çünkü o maddeler grup olarak değil, tek bir kalem olarak açıklanıyor.
Dünkü yazımda en çok dikkat çeken uzman doktor muayene ücreti de bu şekilde kolay hesaplanabilen bir tutar.
Uzman doktor muayene ücreti olarak 34 lira mantık ötesi tabii ki, bunun farkındayım.
İyi de 2022’nin Nisan ayı için 28 lirayı açıklayan TÜİK!
Yazımı sağından solundan çekiştirmeye kalkışanlar oldu. Neymiş, enflasyon hesaplaması böyle yapılmazmış, fiyatlar böyle belirlenmezmiş; falan filan…
İyi de ben enflasyon hesaplaması yapmıyorum ki, böyle bir niyetim yok ki. Devlet sırrı gibi saklanan fiyatların üstündeki perdeyi aralamaya çalışıyorum.”
Yazının tamamını okumak için tıklayın
TIKLAYIN – Alaattin Aktaş, TÜİK’in enflasyon hesabında kullandığı madde fiyatlarını açıkladı: Doktor muayenesi 34, yurt ücret 457, kira 6 bin lira!