Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Birçok kentte tutsak avukata özgürlük talebi


HABER MERKEZİ – Avukat Şüheda Ronahi Çiftçi’nin savcılık itirazı üzerine tekrar tutuklanmasını protesto eden hukukçular, meslektaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi. 

 

Hukuk örgütleri ve insan hakları savunucuları, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Örgüt üyeliği” iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında Antalya’nın Manavgat ilçesinde 20 Şubat’ta tutuklanan ve 28 Haziran’da tahliye edilen avukat Şüheda Ronahi Çiftçi’nin savcılık itirazı üzerine 30 Haziran’da tekrar tutuklanmasını birçok kentte yaptığı ortak açıklamayla protesto etti. 

 

AMED

 

ÖHD Amed Şubesi, dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda ÖHD ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesinin katıldığı toplantıda ÖHD Genel Merkez Yöneticisi Muhittin Muğuç konuştu. Çiftçi’nin ziyaret ettiği bir cezaevinde yaşanan olayla ilgili açılan soruşturmaya dahil edildiğini belirten Muğuç, “3 buçuk aylık bir soruşturma geçmişi olması ve delillerin de toplanmış olması sebebiyle meslektaşımızın ifadeye çağrılması ve tutuksuz yargılanması gerekirken gözaltına alınması ve tutuklanması kabul edilemez. Bununla da yetinilmemiş, avukatlarının hala kısıtlılık kararı nedeniyle inceleyemediği dosya içeriğindeki bilgi ve belgeler çarpıtılarak, yalan ve iftira ile yoğrularak, manipüle edilerek 11 Mart tarihinde hükümete yakın medya kuruluşları tarafından servis edilmiştir. Meslektaşımızı hedef gösteren bir dille haberler yapılmış ve bu haberler internet ortamında onlarca sitede paylaşılmıştır. Manipülasyon haberler nedeniyle meslektaşımızla birlikte ailesi de zarar görmüştür” dedi.

 

Soruşturmanın gizliliği ve Çiftçi’nin kişilik haklarını zedeleyen haberler ile ilgili yapılan erişim engeli başvurusunun Manavgat Sulh Ceza Hakimliği tarafından, “basın özgürlüğü” gerekçesiyle reddedildiğini dile getiren Muğuç, bu haberleri yapan ve yayınlayanlar hakkında İstanbul’da yapılan suç duyurularının da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gerekçeyle takipsizlik kararı verildiğini söyledi. 

 

‘SERBEST BIRAKILSIN’

 

Bu örgütlü kötülüğü ve tehdit dilini tanıdıklarını kaydeden Muğuç, hak savunucularının bu saldırılara ve tehditlere hiçbir zaman boyun eğmediğini ve bundan sonra da eğmeyeceğini vurguladı. Soruşturmanın başından bu yana süregelen hukuksuzluğun soruşturma savcısı tarafından bizzat sürdürüldüğünü belirten Muğuç, “Sulh Ceza Hakimliği’nin tutuk devam kararına karşı savunma avukatlarının yaptığı itirazın nihai karar merci olan Antalya 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 28 Haziran’da kabul edilmesi üzerine tahliye edilen meslektaşımız akıl almaz bir yöntemle yeniden tutuklattırılmıştır. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı gizliliği açıkça ihlal edilen ve delilleri çarpıtılarak, ortalığa saçılan soruşturma dosyasında kısıtlama kararını acilen kaldırmalıdır. Dosya savunma avukatlarına açılmalı ve soruşturma, dosyayı kişiselleştirdiği açık olan ve görevini kötüye kullanan dosya savcısından alınmalıdır. Meslektaşımız hakkındaki iddianame derhal hazırlanmalı ve meslektaşımız Şüheda Ronahi Çiftçi serbest bırakılmalıdır” çağrısında bulundu.

 

RIHA

 

Riha’da ÖHD ve İHD, Riha Barosu önünde açıklama gerçekleştirdi. Dernek üyelerinin yanı sıra Baro Başkanı Abdullah Öncel ve çok sayıda avukatın katıldığı açıklamada, ÖHD Eşbaşkanı Meral Halat, ortak basın metnini okudu. 

 

İZMİR 

 

İzmir’de bulunan hukuk ve insan hakları örgütleri, ÖHD İzmir Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Ortak açıklamayı okuyan ÖHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Özcan Sarıoğlu, Çiftçi’nin ÇHD, İHD’nin yöneticisi, ÖHD’nin ise üyesi olup, Antalya Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin aktif üyesi olarak cezaevlerindeki hak ihlallerinin tespiti ve raporlanması için çalışma yürüten bir hak savunucusu olduğunu söyledi.

 

ANKARA

 

Ankara’da Savunmaya Özgürlük Platformu, Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı. Platform üyelerinin katıldığı açıklamada, “Av. Şüheda Çiftçi’ye özgürlük” pankartı taşındı. Sık sık “Savunma susmadı, susmayacak” sloganının atıldığı açıklamada konuşan avukat Gizem Özdem, Çiftçi’nin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

 

Açıklamaya ayrıca Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk Komisyonu Eş Sözcüsü Öztürk Türkdoğan da katıldı. 

 

İSTANBUL

 

İstanbul’da Savunmaya Özgürlük Platformu, Çağlayan’daki adliye önünde açıklama gerçekleştirdi. “Şüheda Ronahi’ye Özgürlük” pankartının taşındığı açıklamada,  sık sık “Savunmaya Özgürlük”  sloganı atıldı. Açıklamayı ÇHD İstanbul Şube Başkanı Ezgi Önalan okudu. 

 

MÊRDÎN 

 

ÖHD Mêrdîn Şubesi, Karayolları Parkı’nda yaptığı açıklamayla Çiftçi’nin tutuklanmasını protesto etti. Açıklamaya, ÖHD üyeleri ile Mêrdîn Barosu Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Açıklamada basın metnini ÖHD Mêrdîn Şube Yöneticisi Ayaz Ergün okudu. 

 

MERSİN 

 

Mersin’de İHD, ÇHD ve ÖHD, adliye bahçesinde açıklama yaptı. Kürtçe ve Türkçe “Savunma biat etmeyecek” pankartının açıldığı açıklamada, basın metnini ÖHD Mersin Şubesi Eşbaşkanı İbrahim Kaya okudu.

 

ÊLIH 

 

ÖHD Êlih Şubesi, adliye önünde açıklama yaptı. Çok sayıda hukukçunun katıldığı açıklamada basın metnini avukat Sefa Sormaz okudu. 

 

WAN

 

ÖHD Wan Şubesi ise, adliye binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, İHD yöneticileri ile baroya kayıtlı avukatlar katıldı. “Avukat İçin Adalet” pankartının taşındığı açıklamada basın metnini ÖHD Wan Şubesi Eşbaşkanı Mehtap Işık okudu. 

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version