Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Birçok kentte ‘Sefalete teslim olmayacağız’ eylemi | YENİLENDİ


HABER MERKEZİ – KESK, özlük haklarının iyileştirmesine talebiyle birçok kentte “Sefalete teslim olmayacağız” eylemi gerçekleştirdi. 

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), birçok kentte “Sefalete teslim olmayacağız” şiarıyla açıklama yaptı. Eylemlerde, emekçilerin ortak talepleri açıklandı. 

 

AMED 

 

Amed’de KESK Şubeler Platformu tarafından maliye binası önünde açıklama yapıldı. Platforma bağlı sendikaların üyelerinin katıldığı açıklamada, “Sefalete teslim olmayacağız” pankartı açıldı. Açıklamada, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganı atıldı. Açıklamayı yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Amed Şube Eşbaşkanı Güneş Özel, yıllardır iktidar eliyle bilinçli bir şekilde yoksullaştırıldıklarını söyledi. 

 

Yıllardır dönen çarkın, halkı yoksullaştırmak, işsiz bırakmak, bir avuç zengini daha da zengin etmek için döndüğünü dile getiren Özel, “Çarklar düşük gösterilen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyonu ile halkın, emekçilerin cebinden alıp bir avuç patrona, yandaşa aktarmak için dönüyor” dedi. 

 

TÜİK enflasyon rakamlarını daha da aşağıya çekmek için yıllardır başvurduğu, yanıltıcı yöntemlere yenisini eklediğini ifade eden Özel, “Tüm bunlar yetmezmiş gibi iktidar kendi yarattığı ekonomik krizin yükünü yine bizlere yıkan yeni ‘paketler’ açmaya devam ediyor. Yoksullaştırdıkları milyonlara, ‘Kemer sıkın’ diyorlar. Her zaman olduğu gibi karlarını 4’e, 5’e katlayanlara, ‘Siz de biraz tasarruf edin’ demek, akıllarının ucundan bile geçmiyor” ifadelerini kullandı. 

 

TALEPLER

 

Eylemlerde şu talepler sıralandı: 

 

“* Öncelikle bugün tüm kamu emekçilerine 14 bin 493 TL olarak verilen ilave seyyanen ödeneğin emekliliğimize yansıtılmasını için mevcut taban aylık katsayısına dâhil edilmesini istiyoruz. Söz konusu ilave ek ödeneğin tüm emeklilerin kök aylıklarına yansıtmasını, emekli aylıklarından sağlık payı kesilmesine son verilmesini istiyoruz.

 

*Emekli aylıklarında yaşanan buharlaşmanın önüne geçilmesi, özellikle 2008 sonrası işe başlayanların yaşadığı, yaşayacağı kayıpların önüne geçilmesi için emekli maaş bağlanma hesaplamasında 2008 öncesine dönülmesini istiyoruz.

 

*Maaş artışlarımızda tüm toplumun sahte olduğunu yaşayarak öğrendiği TÜİK rakamlarının değil, yoksulluk sınırının temel alınmasını istiyoruz.

 

*Bunun için mevcutta iktidarın ‘En düşük maaş’ olarak ifade ettiği eşi çalışmayan, 2 çocuklu en düşük kamu emekçisi maaşının eş ve çocuk yardımı ve fahiş oranda zamlanan kiralar karşısında bugün artık elzem hale gelen kira yardımı ile dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını istiyoruz.

 

*Vergide adaletin sağlanmasını, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz.

 

*İktidarın tek taraflı olarak çıkardığı yasalar değil, konfederasyonların, sendikaların kamu emekçilerinin söz ve karar sahibi olacağı demokratik bir çalışma yaşamı istiyoruz.

 

*Yandaş konfederasyonlarla yapılan ve yoksulluğumuzu derinleştiren ‘toplu satış sözleşmeleri’ değil, emeklilerin de sendikaları aracılığı ile temsil edildiği grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz.

 

*Seçim öncesi verilen 3600 ek gösterge ve mülakatın kaldırılması sözlerinin tutulmasını; istiyoruz.”

 

ANTALYA

 

KESK Antalya Şubeler Platformu, defterdarlık önünde açıklama yaptı. Tüm Emeklilerin Sendikası ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli Sen Antalya şubelerinin de destek verdiği eylemde açıklamayı KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İlhan Karakurt yaptı. Kamu emekçileri ve emekliler olarak bugün ülke genelinde alanlarda olduklarını ifade eden Karakurt, “Alanlardayız. Çünkü bu ülkede emeği ile geçim mücadelesi verenler olarak tarihimizin en karanlık, en zorlu süreçlerinden birisini yaşıyoruz. Alanlardayız. Çünkü bu ülkede yıllardır kamu emekçisi, işçisi, emeklisi, asgari ücretlisi ile milyonlar olarak her geçen gün daha fazla yoksullaştırılıyoruz. Evet, yanlış duymadınız. Dilimiz sürçmedi. Bizler kendi kendimize yoksullaşmıyoruz. Yıllardır bizzat iktidarlar eliyle planlı, programlı, bilinçli, kasıtlı bir şekilde yoksullaştırılıyoruz” şeklinde konuştu. 

 

HATAY

 

Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi, emeklilere verilen 2 bin 500 TL’lik zammı protesto etti. Eski Bit Pazarı’nda yaptıkları açıklama düşük zammı protesto eden emeklilerin eylemine sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri destek verdi. Eylemde açıklama yapan sendika üyesi Mustafa Çankaya, iktidardan emeklilere hakları olanın verilmesini istedi. 

 

MÊRDÎN

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Mêrdîn Şubeler Platformu da “Sefalete teslim olmayacağız emeğimizin karşılığını, hakkımızı istiyoruz” şiarıyla Karayolları Parkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda kamu emekçisinin katıldığı açıklamada, “Bîjî berxwedana kedkara” ve “Savaşa değil emekçiye bütçe” sloganları atıldı.

 

Açıklama metnini KESK adına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mêrdîn Şube Sekreteri Rojhat Aslan yaptı. Kamu emekçileri ve emekliler olarak ülke genelinde alanlarda olduklarını vurgulayan Aslan, “Çünkü bu ülkede emeği ile geçim mücadelesi verenler olarak tarihimizin en karanlık, en zorlu süreçlerinden birisini yaşıyoruz. Bu ülkede yıllardır kamu emekçisi, işçisi, emeklisi, asgari ücretlisi ile milyonlar olarak her geçen gün daha fazla yoksullaştırılıyoruz” dedi. Türkiye’de iki tablo ile karşı karşıya olduklarını vurgulayan Aslan, “Birinci tablo faizden, ranttan, emek sömürüsünden beslenen bir avuç asalağın ve arkasındaki iktidarın tablosudur. Bu tabloda bir avuç asalak iktidar eliyle besleniyor. Bir taraftan emek sömürü diğer taraftan vergi afları, muafiyetleri, teşvikler, ihaleler, dövize endeksli hazine garantileri ile semirdikçe semiriyor. Servetine servet katıyor. İkinci tablo ise onlar zenginleşirken her geçen gün daha fazla yoksullaştırılan, güvencesiz hale getirilen milyonların tablosudur. İşçisi, işsizi, kamu emekçisi, asgari ücretlisi, emeklisi, dar gelirlisi ile toplumun ezici çoğunluğunu oluşturanlar milyonların, emeğin ve halkın tablosudur” dedi.

 

Ekonomik durumun geldiği noktayı rakamlarla özetleyen Aslan, geçinemeyen emekçilere ve halka “kemer sıkma” politikaları dayatıldığını ifade ederek, kamu emekçilerinin taleplerini sıraladı. Aslan, son olarak kamu emekçilerini “Yoksulluk ve sefalet düzenine karşı insanca yaşayacak ücret, güvenceli iş, güvenli gelecek mücadelesinde omuz omuza vermeye” çağırdı.

 

Açıklama sloganlarla son buldu.

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version