Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BATI ŞERİA | İsrail, 1993’ten bu yana en büyük toprak gaspını gerçekleştirdi

BATI ŞERİA | İsrail, 1993’ten bu yana en büyük toprak gaspını gerçekleştirdi


AHMAD GHARABLI / AFP

İsrail, Çarşamba günü işgal altındaki Batı Şeria’da otuz yılı aşkın süredir gerçekleştirdiği en büyük toprak gaspını onayladı. İsrail, 12,7 kilometrekarelik araziye el koyarak barış umutlarına bir kez daha darbe vurdu.

Peace Now grubu tarafından ortaya çıkarıldıktan sonra AFP tarafından elde edilen resmi bir bildiriye göre, Ürdün Vadisi’ndeki 12,7 kilometrekarelik arazi Haziran ayında resmi olarak “devlet mülkü” ilan edildi. İsrail hükümetinin yılbaşından bu yana Batı Şeria’da toplam 23.7 kilometrekarelik bir alana el koyduğu belirtildi.

Peace Now, “İlan için belirlenen alanın büyüklüğü (1993) Oslo Anlaşmalarından bu yana en büyük alan ve 2024 yılı devlet arazisi ilanlarının kapsamı açısından bir zirveye işaret ediyor” dedi.

İsrail, bir toprağı “devlet malı” ilan ettiğinde, Filistinlilerin özel mülkiyet haklarını kaybediyor ve bu toprakları kullanmalarının yasaklanıyor.

İsrail 1967 Arap-İsrail savaşında Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridini ele geçirdi.
İsrail o tarihten bu yana 490 binden fazla İsrailliye ev sahipliği yapan Batı Şeria’da, uluslararası hukuka göre yasadışı sayılan onlarca yerleşim birimi inşa etti. Batı Şeria’da yaklaşık üç milyon Filistinli yaşıyor.

İsrail 1980’lerde yüzlerce kilometrekarelik araziye el koymuş, 1992’de el koyma işlemlerini durdurmuştu. Başbakan Benjamin Netanyahu’nun ilk hükümeti 1996’da bu uygulamalara yeniden başladı.

Birleşmiş Milletler, İsrail’in 7 Ekim’de başlayan Gazze savaşından bu yana yasadışı yerleşim inşaatlarına hız vermesinin, yaşayabilir bir Filistin devleti olasılığını ortadan kaldırma riski taşıdığı uyarısında bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yerleşimlerin genişletilmesini Filistinlilerle “kalıcı bir barışa ulaşmaya ters” olarak nitelendirmişti.

İsrailli yerleşimciler, Batı Şeria’da yaşayan Filistinliler’e devamlı olarak saldırılar düzenliyor ve mülklerine el koyuyor. Çok sayıda Filistinli yasadışı İsrailli yerleşimcilerin saldırılarında hayatını kaybetti. ABD, önceki aylarda yasadışı yerleşimcilere yaptırım uyguladığını duyurmuştu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version