Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bangladeş’te ‘kamu istihdamında liyakat’ protestoları: En az 114 ölü, sokağa çıkma yasağı, internet kesintisi

Bangladeş'te 'kamu istihdamında liyakat' protestoları: En az 114 ölü, sokağa çıkma yasağı, internet kesintisi


– Güney Asya’nın 170 milyon nüfuslu ülkesi Bangladeş, sık sık patlak veren protestoların bu kez en şiddetlisiyle sarsılıyor. Kamu istihdamında kotaya karşı üniversite öğrencilerinin başlattığı, gençlerin başını çektiği protestolarda 50’si sadece cuma günü olmak üzere bir haftada en az 114 kişi öldürüldü, binlerce kişi yaralandı.

Protestoların merkezinde başkent Dakka bulunuyor. Güvenlik güçlerinin sokağa çıkma yasağını uygulamak için devriye gezip yolları kapattığı Dakka’da bugün bazı bölgelerde ara sıra yaşanan çatışmalarda en az 4 kişi hayatını kaybetti.

GÖZLER YÜKSEK MAHKEMEDE

2009’dan beri başbakan koltuğundaki Şeyh Hasina Vecid, kamu sektöründeki işlerin üçte birinin 1971’deki Pakistan’dan bağımsızlık savaşında ‘gazi’ olanların akrabalarına ayrılmasına yönelik kota sistemini 2018’de kaldırmıştı. Ancak bir mahkeme, geçen ay kota sistemini yeniden uygulamaya koydu. Hükümetin itirazı üzerine kararı askıya alan Yüksek Mahkeme, 7 Ağustos için planladığı duruşmayı öne almayı da kabul etti. Dava yarın görülecek.

ÜLKE ÇAPINDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI, ORDUYA ATEŞ ETME YETKİSİ

Bu arada çarşamba günü üniversite ve yüksek okulları tatil eden, toplanma ve gösteri yasağı getiren, ardından bugünden en az pazar sabahına kadar ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edip yarın ve pazartesiye resmi tatil koyan Şeyh Hasina hükümeti, orduya gerek görüldüğü yerde ateş etme yetkisi verdi.

HÜKÜMET İNTERNETİ KAPATTI, TELEFON HİZMETLERİNİ KISITLADI

Benzeri görülmemiş bir iletişim kesintisi de uygulayan hükümet, perşembeden beri interneti kapattı ve telefon hizmetlerini kısıtladı. Bangladeş merkezli medya kuruluşlarının internet siteleri güncellenmedi ve sosyal medya hesapları dondurulmuş kaldı.

‘MÜBAREK’İ DEVİREN AYAKLANMADAN BERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ADIM’

USC Viterbi Bilgi Bilimleri Enstitüsü’nün ağ ve siber güvenlik bölümünün başındaki John Heidemann, “Yaklaşık 170 milyonluk bir ülkeyi internetten koparmak, 2011’deki Mısır devriminden bu yana görmediğimiz kadar sert bir adım” değerlendirmesini yaptı.

YOLSUZLUK VE İŞSİZLİĞİN ÜSTÜNE BARDAĞI TAŞIRAN DAMLA

Kamu istihdamında kotaya yönelik protestolar, Hasina hükümetine yönelik yolsuzluk suçlamaları ve nüfusun beşte birini oluşturan gençler arasındaki yüksek işsizliğin tetiklediği huzursuzluğun üstüne geldi.

EYLEMCİLERİN ÖFKESİ ATEŞE DÖNÜŞTÜ

Televizyon kanallarının polise dayandırdığına göre Bangladeş’in orta kesimindeki Narsingdi bölgesinde protestocular cuma günü bir hapishaneyi basarak 850’den fazla mahkumu serbest bıraktı ve binayı ateşe verdi. Bugün ülkenin bazı bölgelerinden de kundaklama haberleri geldi.

‘ÇOK SAYIDA GÖZALTI’

Ana muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi’nin sürgündeki liderlerinden Tarık Rahman, çok sayıda muhalefet partisi lideri, aktivist ve öğrenci eylemcinin gözaltına alındığını söyledi. Eylemciler de öğrenci eylemlerinin koordinatörlerinden Nahid İslam’ın bu sabaha karşı gözaltına alındığını duyurdu. Ancak gözaltılar bağımsız kaynaklarca doğrulanmış değil.

Başbakan Hasina, eylemler nedeniyle yarından itibaren İspanya ve Brezilya’ya yapacağı ziyaretleri iptal etti.

BANGLADEŞ’İN ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE GÖSTERİ

Bugün Bangladeş’in Ankara Büyükelçiliği önünde Hasina hükümetini protesto gösterisi düzenlendi. “Zulme karşı direnen Bangladeş halkını selamlıyoruz” gibi ifadelerin yer aldığı pankartlar açan grup, Bangladeş’teki protestoculara destek sloganları attı.

‘KATLİAM DURSUN, FAİLLER YARGILANSIN, PROTESTO HAKTIR’

Grup adına basın açıklaması yapan MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Ali Dalaz, “katliamın bir an önce durdurulmasını, buna ilişkin sorumluların yargılanmasını, ifade özgürlüğü ve toplanma hakkına saygı gösterilmesini” talep ettiklerini belirtti. Ankara’da ikamet eden Bangladeşli bir öğrenci, açıklamanın Bengalcesini okudu. (Reuters, BBC, AA, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version