Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Aydın’da maden tepkisi


AYDIN – Yenipazar ilçesi Karacaören Köyü’nde işletilen maden ocağının kapasite artışına karşı çıkan köylüler, yapılmak istenen “halkın katılım toplantısına” izin vermedi. 

Aydın Yenipazar ilçesinde  Akmin Endüstri Minarelleri isimli şirket tarafından işletilen feldspat ve kuvars ocaklarının kapasite artışı ile ilgili yapılmak istenen “halkın katılım toplantısı” halkın tepkisi ile karşılaştı. Karacaören Köyü’ndeki yapılmak istenen toplantı halkın tepkilerinden kaynaklı gerçekleştirilemezken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri tutanak tutarak köyden ayrıldı. Maden şirketinin temsilcisi faaliyetleriyle ilgili proje hakkında bilgi vermeye başladığında, Karacaören halkının büyük tepkisiyle karşılandı. Islıklarla, alkışlarla durmaksızın devam eden halkın protestosu sonucunda konuşma yapılamadan toplantı yerini terketti. 

 

Toplantı ile ilgili açıklama yapan Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), madenin genişletilmek istendiği Madran Dağları’nın, doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından çok önemli zenginlikleri barındırdığı vurgulandı. Bölgede 8 bin yıllık kaya resimlerinden yeni 3 resim bulunduğu belirtilen açıklamada, “Kutsal alanlar, kaleler, antik yollar, kaya mezarları, antik yerleşim alanları gibi kültür varlıklarıyla dolu bölge, yaban hayatı, aynı zamanda bitki çeşitliliği ve fıstık çamları açısından çok zengin bir doğa alanıdır. Aydın’da en güzel suyun çıktığı alanların başında gelen Madran Dağları, iklim değişikliği ve kuraklığın her yıl daha da arttığı düşünüldüğünde su açısından ne kadar önem taşıdığı bilinmelidir” denildi. 

 

‘MADEN İSTEMİYORUZ’

 

Madran Dağları ile Gökbel ve Latmos (Beşparmak) Dağları’nı bir bütün olarak düşünmek gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu yörede yaşayan insanların yurtlarını terk etmeden, geleneksel yaşamlarını sürdürmeleri sağlanmalı ve onlara sosyal ve ekonomik anlamda katkı yapacak doğru ekoturizm projeleri geliştirilmelidir. Karacaören halkı bu toplantıda yaşamış oldukları topraklara sahip çıktıklarını ve maden istemediklerini yüksek sesle bildirmişlerdir” diye belirtildi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version