Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ANALİZ I İki hastane saldırısı, iki farklı refleks: Gazze’de “İsrail reddetti”, Kiev’de “Rusya vurdu”

ANALİZ I İki hastane saldırısı, iki farklı refleks: Gazze’de “İsrail reddetti”, Kiev’de “Rusya vurdu”


Ukrayna’nın en büyük pediatri tesisi olan Ohmatdyt Çocuk Hastanesi’ne isabet eden füzenin, hastanenin bir bölümünü yerle bir etmesi sonucu iki kişi hayatını kaybetti.

Olayın ardından dünyanın önde gelen gazeteleri ve siyasetçiler Rusya’yı suçlarken, Rusya ise hastanenin, Ukrayna ordusunun ateşlediği hava savunma füzesi ile vurulduğunu iddia etti.

Benzer bir durum 17 Ekim 2023’te Gazze’deki Al Ahli Arap hastanesinin vurulmasının ardından da ortaya çıkmıştı. 500’den fazla sivilin öldüğü patlamanın ardından İsrail, Hamas’a ait füzenin hastaneye düştüğünü iddia etmiş, Hamas ise saldırının İsrail tarafından yapıldığını savunmuştu.

Ancak Gazze’deki hastane saldırısında medya ve siyasetçilerin tavrı Ukrayna’daki gibi olmamıştı. 

Batılı medya ve siyasetçilerin neredeyse tamamı, saldırıdan İsrail’i sorumlu tutmamış ve İsrail’in açıklamalarını öne çıkarmıştı.

Birbirine çok benzeyen iki olaya verilen iki farklı tepkinin bilançosunu çıkardık.

The Guardian

“’Söylenecek söz yok’: Rusya’nın Kiev’deki çocuk hastanesini bombalamasının dehşeti”

“Hamas tarafından yönetilen sağlık bakanlığına göre Gazze Şehrindeki El-Ahli Arabi hastanesinde meydana gelen patlamada 500’den fazla kişi hayatını kaybetti. İsrail ordusu olayın sorumluluğunu reddetti.”

New York Times

“Rusya, Ukrayna’da ölümcül yaylım ateşi açarak çocuk hastanesini vurdu”

“Hastane avlusunda ani bir patlama ve ardından katliam”

BBC

“Ukrayna, Rus hava saldırılarının ardından yas tutuyor”

“Filistinli yetkililer patlamaya bir İsrail hava saldırısının neden olduğunu söylüyor. Ancak İsrail ordusu patlamanın İslami Cihad örgütünün başarısız bir roket fırlatması sonucu meydana geldiğini söylüyor.”

Voice of America

“Fotoğraflarla: Rusya’nın Kiev’deki çocuk hastanesine saldırısı”

“Roket Al-Ahli Arab Hastanesi’ne çarptığında yüzlerce kişi öldü. İsrail patlamada Filistinli militanları suçluyor; Filistinli İslami cihad sözcüsü, grubun sorumlu olduğunu reddetti”

NBC News

“Rus füzeleri Ukrayna’da onlarca kişiyi öldürürken çocuk hastanesi de vuruldu”

“İsrail ve Filistinli yetkililer El-Ahli Baptist Hastanesi’nde meydana gelen ölümcül olayla ilgili olarak birbirlerini suçladılar”

Euronews

“Rusya Kiev’de bir çocuk hastanesini de vurduğu füze saldırılarında Ukrayna’nın dört bir yanında en az 31 kişi öldü”

“İsrail Gazze’deki patlamada sorumluluğunu reddederek patlamanın yanlış ateşlenen bir Filistin roketinden kaynaklandığını iddia etti”

Sky News

“Rusya Ukrayna’yı ölümcül bir yaylım ateşine tutarken Kiev’deki çocuk hastanesi füzelerle vuruldu, en az 31 kişi öldü”

“Filistinli yetkililer saldırı için İsrail’i işaret etti, ancak Kudüs, patlamadan Filistin İslami Cihad grubunun sorumlu olduğunu söyledi. İsrail Savunma Kuvvetleri, patlamanın İsrail’e yönelik yanlış ateşlenmiş bir Filistin roketinden kaynaklandığını söyledi.”

Biden

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’deki hastanenin bombalanmasından sonra hiçbir tarafı suçlamadan ölenlere başsağlığı dilemiş, daha sonra yaptığı açıklamada Hamas’ı suçlamıştı.

Ukrayna’daki çocuk hastanesine yönelik saldırıda ise Biden doğrudan Rusya’yı suçlayarak “Rusya’nın onlarca Ukraynalı sivilin ölümüne ve Kiev’in en büyük çocuk hastanesinde hasara ve kayıplara neden olan füze saldırıları, Rusya’nın vahşetinin korkunç bir hatırlatıcısıdır” ifadelerini kullandı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-baskani-biden-rusyanin-kievde-cocuk-hastanesini-vurmasina-tepki-gosterdi/3269879

AB Komisyonu’nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic 

AB Komisyonu’nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic de Gazze’deki hastane katliamıyla ilgili açıklamasında sorumlu göstermeden “El Ehli Arap hastanesini kim bombaladıysa, ölümden, acıdan ve yıkımdan başka bir şeye yol açmayan bu korkunç eylemin hiçbir haklı gerekçesi olamaz.” açıklamasını yapmıştı. 

Lenarcic, Kiev’deki patlamadan birkaç saat sonra yaptığı açıklamada ise “Okhmatdyt çocuk hastanesi Rus füze saldırısıyla vuruldu” dedi.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version