Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya ve İsveç, Suriye’de insanlığa karşı suç işlediğinden şüphelenilen 8 kişiyi tutukladı

Almanya ve İsveç, Suriye’de insanlığa karşı suç işlediğinden şüphelenilen 8 kişiyi tutukladı

ABDULMONAM EASSA / AFP

Almanya ve İsveç makamları, Suriye’de insanlığa karşı işlenen suçlara karıştıkları iddiasıyla Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetiyle bağlantılı 8 şüpheliyi bugün tutukladığını açıkladı.

Almanya Federal Savcılığı, şüphelilerin 13 Temmuz 2012 tarihinde Şam’ın Al-Yarmouk bölgesinde düzenlenen “hükümet karşıtı barışçıl bir protestoya şiddet kullanarak müdahale etmekle” suçlandıklarını açıkladı. Şüphelilerden 5’i Almanya’da, 3’ü ise Alman makamlarının isteğiyle İsveç’te yakalandı.

Almanya’da gözaltına alınan 5 Suriyeli’nin “insanlığa karşı suç ve savaş suçu olarak nitelendirilen sivilleri öldürmek ve öldürmeye teşebbüs etmek” suçlarına karıştıkları yönünde güçlü bir şüphe olduğu belirtildi.

Çarşamba günkü tutuklamalar, Suriye askeri polisi için fotoğrafçı olarak çalışan bir sığınmacının adını taşıyan “Sezar” adlı bir soruşturma ekibi tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda gerçekleşti.

2013 yılında Suriye dışına kaçırdığı 50 binden fazla fotoğrafın çoğu, gözaltı merkezlerinde ya da askeri hastanelerde mahkumların ölümlerini belgeliyor.

Almanya 2015-16 mülteci akını sırasında yüzbinlerce Suriyeliyi ülkesine kabul etti ve o tarihten bu yana çok sayıda Suriyeliyi ülkelerinde işledikleri suçlar nedeniyle tutukladı.

Ülkedeki iç savaş sırasında işlenen zulümler nedeniyle Suriyelileri yargılamak için, nerede işlendiğine bakılmaksızın belirli ciddi suçların kovuşturulmasına izin veren evrensel yargı yetkisi ilkesi kullanılıyor.

Esad’ın askerleri ile aralarında İslam Devleti’nin de bulunduğu silahlı muhalif gruplar arasındaki savaş, hükümetin 2011 yılında barışçıl demokrasi yanlısı protestoları bastırmasının ardından patlak vermişti.

Savaş yarım milyondan fazla insanın ölümüne, milyonlarca insanın evlerini terk etmek zorunda kalmasına ve Suriye’nin ekonomisi ile altyapısının harap olmasına neden oldu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version