Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya ile ‘bozkurt’ krizi: Büyükelçi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

Almanya ile 'bozkurt' krizi: Büyükelçi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Almanya’da oynanan Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (EURO 2024) Türkiye Milli Takımı oyuncusu Merih Demiral’ın sahada ‘bozkurt’ işareti yapmasıyla başlayan tartışma Berlin-Ankara hattında krize dönüştü.

Turnuvanın ev sahibi Almanya’nın İçişleri Bakanı Nancy Faeser’ın “Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok” demesinin ve UEFA’ya yaptırım çağrısı yapmasının ardından, Berlin’in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

FAESER NE DEDİ?

Almanya’da Sosyal Demokrat Partili (SPD) İçişleri Bakanı Nancy Faeser, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ırkçılık platformu olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez. UEFA’nın konuyu araştırıp yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz” demişti.

Alman bakan, ülkenin iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) Almanya’daki ülkücü hareket ile ilgili analizinin de linkini paylaşarak “Güvenlik birimlerimiz Almanya’daki Türk aşırı sağcıları yakından takip ediyor. ‘Bozkurtlar’ Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleniyor” ifadelerini kullanmıştı.

DIŞİŞLERİ AÇIKLAMASINDA ‘YABANCI DÜŞMANLIĞI’ SUÇLAMASI

UEFA’nın sahada siyasi hareket yasağı nedeniyle soruşturma başlattığı Demiral’a MHP lideri Devlet Bahçeli ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten destek gelirken, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da bozkurt işaretinin “tarihi ve kültürel bir sembol” olduğunu savunuldu.

Açıklamada, UEFA’nın Demiral hakkında disiplin soruşturması açması için “kabul edilemez” denildi. Faeser’a da ismini anmadan “yabancı düşmanlığı” suçlaması yöneltildi. ‘Bozkurt’ işaretinin Almanya’da yasaklı olmadığı hatırlatılarak, “Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir” denildi.

Dışişleri, bozkurt işaretinin “tarihi ve kültürel bir sembol” olduğunu da savundu; “Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version