Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘AKP sıfır zam alacak emekliler için harekete geçti’ iddiası: En düşük emekli maaşı 12 bin TL olacak

‘AKP sıfır zam alacak emekliler için harekete geçti’ iddiası: En düşük emekli maaşı 12 bin TL olacak


Kök maaşı 8 bin liranın altında olan yaklaşık 4 milyon emeklinin sıfır zam alacak olması sebebiyle AKP’nin, en düşük emekli maaşını 10 bin TL’nin üzerine çıkarmak için yeni bir çalışma yaptığı ileri sürüldü. AKP’li ekonomi kurmaylarının en düşük emekli maaşını yükseltecek formülleri hafta içinde Erdoğan’ın da onayına sunacağı belirtildi. Yine iddiaya göre en düşük emekli maaşı 2 bin TL’lik artışla 12 bin liraya çıkarılacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri açıklamasının ardından işçi ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24.73 zam alacak. Ancak söz konusu zam oranı kök aylıklara uygulanacağı için kök aylığı 8 bin liranın altında olan işçi ve Bağ-Kur emeklisi milyonlarca kişi yüzde 0 zam almış olacak. Maaşı 8 bin TL’nin altında olan emekli sayısı ise 4 milyon civarında… Bu durumda olan emeklilerin maaşları yüzde 24,7 artacak ve 9 bin 976 liraya yükselecek. Ancak zaten maaşları 10 bin TL’ye tamamlandığı için hiç zam almamış olacaklar.

Ekonomi gazetesinin edindiği bilgilere göre; AKP kurmayları en düşük emekli maaşının yükseltilmesi için harekete geçti. En düşük 10 bin TL olan emekli maaşının en az 12 bin TL olacak şekilde yeni bir hazırlık yapılıyor.

Yaklaşık 4 milyon emekli 10 bin TL maaş alıyor. AKP’nin ilk formülü en düşük emekli maaşını 10 bin TL’den 12 bin TL’ye çıkarmak. Altı aylık enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte en düşük emekli maaşı alanlar yüzde 24,73’lük zamdan yararlanamıyor.

Kök maaş üzerinden yapılan zam oranının en düşük emekli maaşı alanların emekli maaşlarına yansımadığı gerekçesiyle AKP harekete geçti.

AKP yönetimi hafta içinde en düşük emekli maaşının en az 12 bin TL olmasıyla ilgili hazırladığı raporu Erdoğan’a sunacak. Erdoğan’ın da onay vermesi halinde çalışma ivedilikle Meclis gündemine taşınacak ve Temmuz ayı içinde de Meclis’te kabul edilecek. AKP kurmayları ilgili bakanlıklardan en düşük emekli maaşı ilgili mali rapor da istedi.

Yapılacak artışın kaç emekliyi kapsayacağı maliyetinin ne olacağına ilişkin raporda Erdoğan’a sunulacak. Erdoğan, 2024 yılının emekli yılı olacağını açıklamıştı.

25 Ocak da en düşük emekli aylığı 10 bin TL olmuştu. Ancak ekonomik kriz ve hayat pahalığı sebebiyle büyükşehirlerde yaşayan emeklilerin 10 bin liraya kiralık ev bulması neredeyse imkansız. Zamlı tutarın da hükümet kanadında ara zam görmeyeceğinde ısrar edilen  17,002.12 TL’lik asgari ücretin altında kalacağı görülüyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version