Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM, ByLock bağlantılı 1000 ‘hak ilhali başvurusunu’ daha AKP hükümetine tebliğ etti

AİHM, ByLock bağlantılı 1000 ‘hak ilhali başvurusunu’ daha AKP hükümetine tebliğ etti


2023 Aralık’ta 1000 kişilik ilk grubu, Nisan’da ikinci 1000 kişilik grubu AKP hükümetine tebliğ eden AİHM, ByLock kullandıkları iddiasıyla “üyelik” suçundan yargılanıp çeşitli cezalara mahkum edilmiş bin kişinin daha “hak ihlali” temelinde yaptığı başvuruları bilgi ve görüş için iletti.

Avukat Kadir Öztürk sosyal medya paylaşımında ”1.000 başvurucunun daha şikayetini AİHM, Türk Hükümeti’ne bildirdi.” dedi.

Yalçınkaya kararı emsal teşkil ediyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ByLock kullanmak, Bank Asya’da hesabı olmak ve gizli bir tanığın ifadesiyle mahkum olan öğretmen Yüksel Yalçınkaya’nın açtığı davada 26 Eylül 2023 tarihinde Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti.

17 Mart 2020 yılında yapılan başvuruyu karara bağlayan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “kanunsuz ceza olamayacağını” öngören 7. maddesinin, örgütlenme ve toplanma hakkıyla ilgili 11. maddesi ve adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddenin 1. fıkrasının ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM’in Büyük Dairesi, 7. maddenin ihlali için 11’e karşı 6 oyla, 6. maddenin 1. fıkrası için 11’e karşı 1 oyla ve 11. madde için oy birliğiyle ihlal kararı verdi.

Eylül 2016’da tutuklandıktan sonra yargılanan eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya, ByLock uygulaması kullandığı gerekçesiyle “üyelik” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. AİHM, Yalçınkaya kararında, Türk hükümetinin yargılanma haklarına getirilen kısıtlamaları yeterince gerekçelendirmediği ve yargılamanın adil şekilde yürütülmediği sonuçlarına varmıştı.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version