Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AfD’nin Thuringen liderine Nazi sloganı kullandığı gerekçesiyle para cezası

AfD’nin Thuringen liderine Nazi sloganı kullandığı gerekçesiyle para cezası

VOLKER HARTMANN / AFP

Tartışmalı Alman aşırı sağcı politikacı Bjoern Hoecke, yasaklanan bir Nazi sloganını kullandığı için Pazartesi günü 16 bin 900 Euro para cezasına çarptırıldı. Hoecke, bu suçtan ikinci kez mahkum oldu.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Thüringen’deki lideri Hoecke, Aralık 2023’teki bir parti toplantısında “Alles fuer Deutschland” (Her şey Almanya için) ifadesini bilerek kullandığı için Halle kentindeki hakimler tarafından para cezasına çarptırıldı.

Thüringen eyaletindeki Gera kentinde düzenlenen etkinlikte 52 yaşındaki Hoecke, “her şey Almanya için” diye bağırmış ve kalabalığı da aynı şekilde bağırmaya teşvik etmişti.

Adolf Hitler’in iktidara gelmesinde kilit rol oynayan Sturmabteilung adlı paramiliter grubun sloganı olan bu ifade, Nazi selamı ve o döneme ait diğer slogan ve sembollerle birlikte Almanya’da yasadışı kabul ediliyor.

Mayıs ayında aynı mahkeme Hoecke’yi 2021 yılındaki bir seçim mitinginde aynı ifadeyi kullandığı için 13 bin Euro para cezasına çarptırmıştı.

Hoecke, geçtiğimiz hafta görülen son davasının açılışında, söz konusu ifadenin “bir suç örgütü tarafından kullanılan sıradan kelimelerden” ibaret olduğunda ısrar etti ve yargılamayı bir “saçmalık” olarak nitelendirdi.

Alman istihbarat servisleri tarafından aşırılık yanlısı olarak görülen Hoecke uzun süredir tartışmalara yol açıyor.

Ancak skandallar popülaritesini azaltmadı ve Hoecke, Thüringen’de Eylül ayında yapılacak bölgesel seçimlerde Almanya’nın ilk aşırı sağcı eyalet başbakanı olmak için çalışıyor.

Ayrıca Pazartesi günü güneydeki Bavyera eyaletinde bir mahkeme, yerel istihbarat servislerinin AfD’yi gözlem altına almasının yasal olduğuna karar verdi. Parti, Bavyera Anayasayı Koruma Dairesi’nin Haziran 2022’de AfD’yi gözlem altına alma kararına karşı şikayette bulunmuştu.

Ancak Münih İdare Mahkemesi, yabancı düşmanı ve şiddet içeren ifadeler de dahil olmak üzere partideki “anayasa karşıtı eğilimlere” işaret ederek bu kararın haklı olduğuna hükmetti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version