Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AB, “Yabancı ajan yasası” yüzünden Gürcistan’ın üyelik sürecini rafa kaldırdı

AB, “Yabancı ajan yasası” yüzünden Gürcistan’ın üyelik sürecini rafa kaldırdı


Avrupa Birliği’nin Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski, başkent Tiflis’te yaptığı açıklamada Gürcistan’ın Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin askıya alındığını duyurdu.

“Yabancı etkinin şeffaflığına ilişkin yasa, geriye doğru atılmış bir adım”

Ülke genelinde protestolara yol açan ve çok sayıda ülkenin endişelerini bildirdiği “yabancı ajan yasası”nın kararda etkili olduğunu söyleyen Herczynski şu ifadeleri kullandı:

Ne yazık ki Gürcistan’ın Avrupa Birliği üyeliği şu anda askıda Mevcut Gürcistan hükümetinin niyetleri AB liderleri için belirsiz. Yabancı etkinin şeffaflığına ilişkin yasa bariz bir şekilde geriye doğru atılmış bir adım.” 

Büyükelçi, “AB-Gürcistan ilişkilerinin tüm zamanların en yüksek seviyesinde olabilecekken bu kadar düşük bir noktada olduğunu görmek üzücü” değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu?

Gürcistan’da muhaliflerin, karşıt görüşleri bastırmak için kullanılacağı gerekçesiyle karşı çıktığı “yabancı etki” yasa tasarısı 30’a karşı 84 kabul oyuyla parlamentoda kabul edilmişti. 

Yasa tasarısına karşı düzenlenen protestolarda çok sayıda kişi yaralanmış ya da gözaltına alınmıştı.

Muhaliflerin “Rus yasası” diyerek eleştirdiği yasa tasarısı, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan kurumların “yabancı etki ajanı” olarak kaydedilmesini öngörüyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version