Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AB, Meta’nın ‘ücretli reklamsız’ seçeneğine karşı harekete geçti

AB, Meta’nın ‘ücretli reklamsız’ seçeneğine karşı harekete geçti

Avrupa Birliği (AB) düzenleyicileri, Facebook ve İnstagram’ın sahibi Meta’nın kullanıcıları reklam görmemek için ödeme yapmaya zorlayarak yeni dijital kuralları ihlal ettiğini ve bu modelin kullanıcılara adil bir seçim şansı sunmadığını iddia etti.

Avrupa Birliği Pazartesi günü Facebook’un sahibi Meta’yı ücretli reklamsızlık seçeneği sunarak bloğun dijital kurallarına uymamakla suçladı. Meta’nın şartları, kullanıcıların veri toplamadan kaçınmak için ödeme yapmaları ya da platformları ücretsiz olarak kullanmaya devam etmek için verilerinin Facebook ve Instagram tarafından toplanmasına izin vermelerini gerektiriyor.

AB’nin Dijital Piyasalar Yasası’nı ihlal ettiği tespit edilir ve şirket gerekli değişiklikleri yapmazsa Meta’nın milyarlarca avroluk para cezasıyla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.

Meta, Kasım ayından bu yana AB’deki İnstagram ve Facebook kullanıcılarına Dijital Piyasalar Yasası’na uyabilmek için bir ödeme karşılığı reklamsız versiyonlara abone olma seçeneği sunuyordu. Ancak Avrupa Komisyonu, Meta’nın bu politikasının Dijital Piyasalar Yasası ile uyumlu olmadığı yönündeki ön görüşünü Meta’ya bildirdiğini açıkladı.

AB’li yetkililerin açıklamasında “Bu ikili seçim, kullanıcıları kişisel verilerinin birleştirilmesine rıza göstermeye zorluyor ve onlara Meta’nın sosyal ağlarının daha az kişiselleştirilmiş ancak eşdeğer bir versiyonunu sunamıyor” denildi. Meta sözcüsü ise AB’nin açıklamalarının ardından “Bu soruşturmayı sona erdirmek için Avrupa Komisyonu ile daha yapıcı bir diyalog kurmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version