Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Wilders’in Mossad bağlantılı bakan atama çabası başarısızlığa uğradı

Wilders'in Mossad bağlantılı bakan atama çabası başarısızlığa uğradı


– Hollanda’da kasımdaki seçimlerden birinci çıkan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders’in başbakanlıktan feragat ederek kurduğu 4 partili koalisyonun 11 Haziran’da hükümet formasyonu üzerinde anlaştığını duyurmasının ardından, İsrail dış istihbarat servisi Mossad’la bağlantılı bakan atama planı başarısızlığa uğradı. Wilders’in İsrail doğumlu milletvekilini bakan yapma çabası güvenlik soruşturmasına takıldı.

ZOR KAZANILAN POPÜLARİTEDE HIZLI DÜŞÜŞ

Wilders’in uzun yıllar sonra gelen siyasi kazanımları, hükümet kurmak için görevlendirdiği eski içişleri bakanlarından Ronald Plasterk’in istifası, “İslami ifadelerin yasaklanması” yasa tasarısını geri çekmesi ve partisinin İsrail doğumlu milletvekili Gidi Markuszower’i bakan olarak atamasının güvenlik soruşturmasına takılmasıyla sekteye uğradı.6-9 Haziran’daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde oy kaybederek ikinci gelen PVV’nin liderinin Avrupa’daki diğer aşırı sağcı partilerle cephe kurma girişimleri de henüz karşılık bulmadı.

HOLLANDA BASINI: MOSSAD’A YAKINLIĞI SEBEBİYLE

Wilders’in geri çekmek zorunda kaldığı adaylar zincirinin son halkası, Göç ve İltica Bakanlığı için önerdiği Gidi Markuszower oldu. İsrail’i sık sık ziyaret eden, İsrail’le dostluğunu defalarca dile getiren Wilders’in kabineye sokmak istediği Markuszower’in İsrail ile Mossad’a yakınlığı sebebiyle güvenlik soruşturmasını geçemediği, Hollanda basınına yansıdı. Wilders de hükümette aynı zamanda başbakan yardımcısı yapmak istediği Markuszower’ı hakkındaki incelemenin içeriği sebebiyle bakan adaylığından geri çektiğini açıkladı.

İKAMESİ DE İSRAİL YANLISI, TARTIŞMALI BİR İSİM

Hollanda İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı’nın (AIVD) güvenlik soruşturmasından geçemeyen Markuszower’in partide kalmasına göz yuman PVV liderinin onun yerine önerdiği isim de tartışmalı. Wilders’in Göç ve İltica Bakanlığı için yeni adayı PVV’li Milletvekili Marjolein Faber, koalisyon ortaklarınca görüşlerinin aşırı sert ve demokratik değerlere uygun olmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Bir diğer İsrail yanlısı isim olan Faber, Birleşmiş Milletler (BM) karşıtı söylemleriyle de dikkati çekiyor. (AA, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version