Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

VENEZUELA | Maduro’dan AKP yandaşı Yıldırım Grubu’na altın ve maden çıkarma imtiyazı

VENEZUELA | Maduro’dan AKP yandaşı Yıldırım Grubu’na altın ve maden çıkarma imtiyazı


Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı Robert Yüksel Yıldırım 7 Haziran 2024 Cuma günü Nicolas Maduro eşliğinde anlaşmaları imzalıyor.
Fotoğraf: Venezuela Başkanlığı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, başta altın çıkarma anlaşması olmak üzere Erdoğan rejimiyle zenginleşen Türk şirket Yıldırım Grup ile birçok alanda anlaşma imzaladı.

Nicolas Maduro, yasadışı madenciliğe maruz kalan Orinoco Maden Yayı’nda altın çıkarmaya devam etmek amacıyla Türkiye ile bir anlaşma yapıldığını söyledi. Bölge, altın, demir, koltan ve diğer madenler açısından zenginliğiyle dikkat çekiyor.

Estamos sellando proyectos estratégicos, es una alianza ganar – ganar entre Türkiye y Venezuela, son esfuerzos conjuntos por construir el mundo nuevo y unir ambas naciones. Son extraordinarios acuerdos en el campo de la petroquímica, el gas, el oro y la minería, respetuosos de la… pic.twitter.com/iPwOXMApu0

— Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) June 8, 2024

Maduro, Aragua eyaletinde düzenlenen imza töreninin sonunda yaptığı açıklamada “Türkiye ile Venezuela arasında kazan-kazan ittifakı olan stratejik projelere imza atıyoruz” dedi. Maduro, “amonyak üreten büyük bir petrokimya tesisinin” inşasını öngören bir anlaşmanın yanı sıra maden, altın ve bakır arama, işletme ve ticarileştirme imtiyazının altını çizdi.

Ayrıca doğal gaz için stratejik bir ittifakın teşvik edilmesi konusunda da anlaşmaya varıldı. Enerji anlaşmalarını, Yıldırım Şirketler Grubu, Yılport Holding ve Samsunspor Başkanı Robert Yüksel Yıldırım imzaladı.

Panama Polisi, Erdoğan’a yakınlığıyla servetine servet katan Robert Yüksel Yıldırım’ın işlettiği Ekvador-Bolivar limanından çıkan ve varış yeri Mersin olan gemide 2021 yılında 616 paket (600 kilogram) kokain yakalamıştı.

Erdoğan Venezuela’ya gidebilir

“Bunlar petrokimya, gaz ve altın için geleceğin üç büyük projesi” diyen Maduro, 28 Temmuz’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde kampanya yürütüyor. Henüz bir tarih açıklanmasa da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yıl Venezuela’yı ziyaret ederek Maduro’yla fotoğraf vermesi bekleniyor.

Erdoğan, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin Venezuela liderinin yeniden seçilmesini hile suçlamasıyla reddetmesinin ardından Maduro’ya destek vermek için Aralık 2018’de ülkeyi ziyaret etmişti.

Venezuela tarafından duyurulan anlaşmalar şu şekilde:

1- Madenlerin, altın ve bakırın araştırılması, işletilmesi ve ticarileştirilmesi için imtiyaz sözleşmesi. Venezuela adına Ekolojik Madenciliğin Geliştirilmesinden sorumlu Halk Gücü Bakanı William Serantes Pinto imzaladı.

2- İhracata yönelik doğal gaz, sıvılaştırılmış doğal gaz ve doğal gaz sıvıları değer zincirinin geliştirilmesi için stratejik ittifak. Venezuela adına Halkın Gücü, Petrol Bakanı ve Petróleos de Venezuela S.A. (PDVSA) Başkanı Pedro Tellechea, Türkiye adına ise Yıldırım Şirketler Grubu Başkanı Robert Yüksel Yıldırım imzaladı.

3- Petrokimya faaliyetlerinin geliştirilmesi için yatırım ve üretime katılım sözleşmesi. Venezuela adına Pequiven Başkan Yardımcısı Mari Nava, Türkiye adına YILDIRIM Şirketler Grubu Başkanı Robert Yüksel Yıldırım imzaladı.

Devlet Başkanı Maduro ayrıca anlaşmanın, devlet şirketi Petroquímica de Venezuela S.A. (Pequiven) ve Türkiye aracılığıyla amonyak üretimi için bir petrokimya tesisinin kurulması ve inşa edilmesi için temel oluşturduğunu açıkladı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version