Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uzmanlara göre sırada kuş gribi pandemisi var


(Serbest Görüş) – ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) eski direktörü Robert Redfield, sıradaki pandeminin kuş gribinden kaynaklanabileceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü, Meksika’da kuş gribinden kaynaklı ilk insan ölümünün gerçekleştiğini ve virüsün ABD’deki sığırlarda bulunduğunu kısa süre önce duyurmuştu.

Redfield cuma günü NewsNation’a, “Gerçekten de bir süre sonra sorunun, kuş gribi pandemisi yaşayıp yaşamayacağımız değil, ne zaman yaşayacağımız olmasının çok muhtemel göründüğünü düşünüyorum” diye konuştu.

Kuş gribinden ölüm oranının Kovid-19’a kıyasla çok daha yükseklere çıkmasının muhtemel olduğunu da sözlerine ekledi.

Kovid-19’da ölüm oranı yüzde 0,6’yken, Redfield kuş gribinde ölüm oranının muhtemelen “yüzde 25’le 50 arasında bir yerde” olacağını söyledi.

The Hill’in haberine göre mayıs sonlarında CDC, marttan bu yana kuş gribi teşhisi konan üçüncü vakayı tespit etti. Tarım işçilerinde görülen ve birbirinden bağımsız olan üç vakada semptomlar arasında öksürük ve göz nezlesi vardı.

Virüsün insanlar arasında yayıldığını gösteren herhangi bir bulgu yok.

Araştırmacılar, kuş gribinin bir insan reseptörüne bağlanma eğilimine sahip olması için 5 amino asidin anahtar reseptörlerini değiştirmesi gerektiğini tespit etmişti. Bu sayede virüs Kovid-19 gibi insanlar arasında yayılabilir.

Redfield, NewsNation’a, “Virüs insan reseptörüne bağlanma ve ardından insandan insana geçme yeteneğini kazandığında, işte o zaman pandemi yaşayacağız” dedi. “Bence bu sadece an meselesi” diye ekledi.

Gerekli amino asitlerin değişmesinin ne kadar süreceğini bilmediğini söyleyen Redfield, kuş gribinin farklı eyaletlerdeki sığırlarda tespit edilmesinden endişe duyduğunu da sözlerine ekledi.

40’tan fazla sığır sürüsünde virüs bulundu. CDC, virüsün yerini saptamak için atık su arıtma tesislerini takip etse de halka yönelik mevcut riskin düşük olduğunu açıkladı.

Sığırlar domuzların yakınında yaşarken ve virüs domuzlardan insanlara geçebilirken, Redfield daha ciddi riskin virüsün bir laboratuvarda yetiştirilebilmesi olduğunu savundu.

Redfield, NewsNation’a, “Hangi amino asitleri değiştirmem gerektiğini tam olarak biliyorum çünkü 2012’de, aksi yöndeki tavsiyeme rağmen, bu deneyleri yapan bilim insanları bunları yayımladı” diye konuştu ve şöyle ekledi: “Yani, kuş gribinin insanlar için nasıl yüksek derecede bulaşıcı hale getirileceğinin tarifi zaten orada.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version