Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

UCM’den Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri ve Genelkurmay Başkanı hakkında yakalama kararı

UCM'den Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri ve Genelkurmay Başkanı hakkında yakalama kararı


– Martta Moskova’da Crocus konser salonuna düzenlenen saldırıda 145 kişinin öldürülmesinin ardından pazar günü Dağıstan’da Hıristiyan ve Yahudi ibadethanelerine düzenlenen saldırılarda 21 kişinin öldürülmesiyle karşılaşan Rusya, Ukrayna’nın Batılı tedariki silahlarla topraklarını vurmasına tepki gösterirken, uluslararası yargı tarafından itham edildi. Moskova’nın “Ukrayna özel harekatı” diye tanımladığı savaşta işlediği iddia edilen suçlarla ilgili Birleşmiş Milletler’le (BM) bağlantılı Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), eski Savunma Bakanı, halihazırdaki Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ile Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov hakkında yakalama emri çıkardı.

‘SİVİLLERE YÖNELİK SALDIRILAR VE İNSANLIK DIŞI EYLEMLER’

UCM’nin yazılı açıklamasında, Şoygu ile Gerasimov hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı suça karıştıkları gerekçesiyle yakalama kararı verildiği belirtildi.

Açıklamada Şoygu ve Gerasimov hakkındaki yakalama kararının “10 Ekim 2022-9 Mart 2023 tarihlerinde gerçekleşen sivillere yönelik saldırılar ve insanlık dışı eylemler” sebebiyle verildiği, iki ismin “bu suçlara doğrudan katıldıkları, emri altındaki askerlere bu suçların işlenmesini emrettikleri ve emri altındaki askerler üzerindeki hakimiyet yükümlülüğüne aykırı hareket ettikleri” aktarıldı.

‘ELEKTRİK SANTRALLERİ VE TRAFOLARA SALDIRILAR, SAVAŞ SUÇU’

“Ukrayna’ya saldıran Rus güçlerinin, Ukrayna elektrik altyapısına yönelik füze saldırılarından sorumlu olduklarına ilişkin makul gerekçeler bulunduğu” belirtilen açıklamaya göre “sivil unsurlara yönelik bu saldırıların, Rus güçlerine sağladığı askeri avantaja kıyasla Ukraynalı sivillere verdiği zarar çok daha fazla olduğundan, uluslararası insancıl hukukun orantılılık ve sivil unsurları ayırma ilkelerine aykırı saldırılar olarak değerlendirildi”.

KIRIM KÖPRÜSÜ’NE BOMBALI SALDIRININ ARDINDAN

Başta Ukrayna’nın askeri tesislerini hedef alan Rusya, 8 Ekim 2022’de Kiev güçlerinin düzenlediği bombalı saldırı sonucunda Kırım Köprüsü’nün bir kısmının yıkılarak kullanılamaz hale gelmesinin ardından enerji altyapısını hedef almaya başlamıştı.

Gazze Savaşı ile ilgili Hamas liderlerinin yanısıra İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant için de yakalama kararı talep ettiği için İsrail ve ABD’nin baskısı altındaki UCM Savcısı Karim Khan, Ukrayna’daki soruşturmaların birbiriyle bağlantılı çok sayıda hat boyunca devam ettiğini söyledi.

PUTİN İÇİN DE YAKALAMA EMRİ ÇIKARMIŞTI

Tanıkları korumak ve soruşturmaları güvence altına almak için suçlamalara ilişkin daha spesifik ayrıntıları gizli tutuğunu söyleyen UCM’nin böylece Şubat 2022’den beri Rus şüpheliler hakkında çıkardığı yakalama emirlerinin sayısı 8’e ulaştı.

Mart 2023’te, Ukrayna’da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya’nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında savaş suçu işledikleri iddiasıyla yakalama kararı alan UCM, Mart 2024’te Ukrayna elektrik altyapısına yönelik füze saldırıları gerekçesiyle Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri Uzun Menzilli Hava Kuvvetleri’nde korgeneral rütbeli Sergey İvanoviç Kobilaş ve Deniz Kuvvetleri Karadeniz Filosu Komutanı Amiral Viktor Nikolayeviç Sokolov hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.

MOSKOVA’YA GÖRE UKRAYNA’NIN ENERJİ ALTYAPISI, MEŞRU HEDEF

UCM’nin son hamlesi, Kiev tarafından memnuniyetle karşılandı, ancak Moskova tarafından hukuki açıdan anlamsız bulunarak reddedildi. UCM’ye taraf olmayan Moskova, defalarca Ukrayna’nın enerji altyapısının meşru bir askeri hedef olduğunu söyledi ve sivilleri veya sivil altyapıyı hedef aldığını reddetti. Kiev, taraf olmadığı UCM’ye Kasım 2013’te Ukrayna topraklarında işlenen suçları kovuşturma yetkisi vermişti.

ZELENSKİY: DEMİR PARMAKLIKLAR ARDINDA GÖRMEYİ UMUYORUZ

UCM’nin açıklamasının ardından, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “Bu saldırıların planlanması ve yürütülmesinde yer alan her suçlu, adaletin yerini bulacağını bilmeli. Biz onları demir parmaklıklar ardında görmeyi umuyoruz” dedi.

MOSKOVA: RUSYA’YA KARŞI HİBRİT SAVAŞIN PARÇASI

Rusya Güvenlik Konseyi ise “Moskova’ya karşı hibrit savaşın parçası” tepkisini verdi. Konsey, “UCM’nin yargı yetkisi Rusya’yı kapsamadığı ve Batı’nın ülkemize karşı hibrit savaşının bir parçası olarak karar aldığı için bu da sadece geyik muhabbetinden ibaret” açıklamasını yaptı.

Şimdilik UCM’nin Rusya ile ilgili yakalama emirleri, Putin’in güvenli şekilde seyahat edebileceği ülke sayısını sınırlamak dışında bir sonuç vermiş gözükmüyor. (Reuters, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version