Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tutsak yakınları ve Adalet Bakanı görüşmesinde neler konuşuldu?


ANKARA – Tutsak yakınları ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç arasında dün gerçekleşen görüşmede, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük mutlak tecrit gündeme geldi. Tunç, tecridi inkar ederek, görüşmeyi yarıda kesti.  

 

PKK Lideri Abdullah Öcalan 15 Şubat 1999’da uluslararası güçlerin komplosuyla Türkiye’ye getirmesinden bu yana tecrit politikaları devreye konuldu. Dönem dönem avukat ve aile görüşmeleri “koster bozuk” gibi gerekçelerle ertelenen Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsaklardan 40 aydır haber alınamıyor. 

10 Ekim 2023 tarihinde 74 ülkenden aydın, gazeteci ve akademisyenlerin katılımıyla başlayan “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununda demokratik çözüm” kampanyası kapsamında cezaevlerinde başlatılan boykot eylemi devam ediyor. Dışarıda ise tutsak yakınları öncülüğünde düzenlenen eylemlerden biri de Adalet Bakanlığı ile görüşerek “Hukuku uygula tecridi kaldır” talebini iletiyor. 

 

Tutsak yakınlarından Refika Akın, Fatma Çığ, Nuray Özdeş, Leyla Kuday ve Gurbet Tekin ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekilli Newroz Uysal ve Dilan Kunt, dün de Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bakanlıkta görüşme sağladı.

 

GÖRÜŞMEYE GEÇ GELDİ

 

Görüşmeye dair edinilen bilgilere göre; bakanlık ilk başlarda görüşme için tutsaklara saat 15.00’te randevu verdi. Ancak daha sonra bu görüşme saati yarım saat geri çekildi. Görüşme saatinden önce bakanlığa giden tutsak yakınları, yarım saatten fazla bekletildi.

 

TECRİDE DİKKAT ÇEKTİLER

 

Edinilen bilgilere göre; görüşme başladığı gibi tutsak yakınları ve DEM Parti Milletvekilleri, görüşmenin kayıt altına alınması için fotoğraf çekilmesini istedi. Ancak bakan, görüşme sonunda fotoğraf çekmek istediğini söyledi. Görüşmede ilk sözü alan tutsak yakınları, 25 yıldır İmralı’da Adası’nda bulunan Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tecrit altında tutulan ve 40 aydır haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan dikkat çekerek sözlerine başladı.

 

‘SAYIN’ TARTIŞMASI 

 

Bu sırada tutsak yakınlarının, “Sayın Abdullah Öcalan” demesi üzerine Tunç “Sayın” kavramını hazmedemedi. Tunç, rahatsızlığını dile getirince tutsak yakınları, “Kürt halkı Sayın Abdullah Öcalan’ı önderi olarak görüyor. Sayın demeyeceğiz ne diyeceğiz” diye tepki gösterdi. Bakan Tunç’un ise yüzünü çevirerek tutsak yakınlarına, “Bu makamda ‘sayın’ ve ‘önder’ diyemezsiniz” dedi.

 

Ancak tutsak yakınları aynı ifadeleri tekrarlayarak, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin tüm Türkiye’ye yayıldığını ve kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

 

BAKANDAN TECRİDİ ÖRTME ÇABASI 

 

Tutsak yakınlarının PKK Liderinden 40 aydır haber alınmadığını hatırlatması üzerine Tunç, “Siz çocuklarınız için gelmemiş miydiniz?” diyerek, duruma karşı rahatsızlığını sürdürdü. Tutsak yakınları ise kendi çocuklarının koşullarının İmralı tecridinden bağımsız olmadığını aktardı. Aynı zamanda bakan Tunç’un, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi ısrarla örtbas etmeye çalıştığı öğrenildi. Ayrıca yaşanan asker ölümlerine değinmesi üzerine tutsak yakınları, katledilen Kürt gençleri ve binlerce failli meçhulü anımsattı.

 

Bakan Tunç’un Öcalan ve tutsaklara ilişkin sarf ettiği sözlere tepki gösteren bir tutsak yakını da bakanı kolundan tutup sarsarak, “Onlar bizim çocuklarımız. Terör falan değil. Siz terör deyince terör olmuş olmuyorlar” tepkisinde bulundu. Tutsak yakınları, “Tecrit bitmeden bu eylemlerimiz devam edecek. Sonuna kadar direneceğiz. Bizim için değerlidir” ifadelerini sarf etti. 

 

BM KARARLARI HATIRLATILDI

 

Görüşmede yer alan tarafların paylaştığı bilgilere göre; DEM Parti Milletvekilleri ise Türkiye’nin bağlı olduğunu taahhüt ettiği Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) daha önce hazırladığı ve tecridin tespit edildiği raporlarını hatırlattı. Ayrıca Birleşmiş Milletlerin (BM) PKK Liderine yönelik tecridin sonlandırılmasına dair iki defa aldığı tedbir kararını da anımsattı ve kararın da gereğinin hala yerine getirilmediğinin altını çizdi.

 

TECRİT RAPORU SUNULDU

 

DEM Parti milletvekilleri aynı zamanda PKK Liderinin avukatlığını sürdüren Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının hazırladığı ve yaşanan tecrit ile Abdullah Öcalan ile ilgili hukuksuzlukların yer aldığı 2023 raporunu bakana verdi. Vekiller ayrıca İdare ve Gözlem Kurullarının tutsakları tahliye etmemesine dair aldığı kararlar, yaşanan sağlık sorunları ve pek çok sorunu da içeren çeşitli raporlar da verdi.

 

GÖRÜŞMEYİ YARIDA KESTİ

 

Ancak Tunç, PKK Liderine yönelik tecritten söz edilmesi nedeniyle görüşmeyi 21 dakikadan sonra bitirdi. Tunç, annelerin ellerini dahi sıkmadan görüşmeyi bitirdi ve odadan ayrıldı. 

 

MA / Mehmet Aslan

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version