Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tutsak yakınları Adalet Bakanı Tunç ile görüştü


ANKARA – Êlih ve Mêrdîn’den Ankara’ya gelen tutsak yakınları, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü. 

 

Tutsak yakınlarının PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılarak fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun çözümü talepleriyle başlattığı eylemler sürüyor. Çok sayıda tutsak yakını, bu kapsamda Mêrdin ve Êlih’ten Ankara’ya gelerek, “Adaleti sağla hukuku uygula” talebiyle Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Ali Bozan ve Newroz Uysal Aslan da tutsak yakınlarına eşlik etti.

 

BAYRAMDAN SONRA GÖRÜŞME OLACAK

 

Tutsak yakınları, görüşmede hasta tutsakların tahliyelerinin önündeki engeller ve infaz yakmalara dair Bakan Tunç’a bilgi verdi. Tunç, bayramdan sonra ailelerle yeniden görüşeceğini söyledi. Görüşme sonrası kısa bir açıklama yapan Meral Danış Beştaş, “Birazdan İnsan Hakları İnceleme Komisyonu toplantısı başlayacak. Adalet Bakanı da burada. Onunla cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini ve hasta mahpusların durumunu görüşmek istiyoruz. Annelerimiz farklı illerden geldiler. Her hafta çarşamba günü tutuklu yakınları, hasta mahpus yakınları olarak Ankara’da buluşuyorlar. Adalet Bakanıyla görüşüp sorunların çözülmesi için öneri ve taleplerini iletmek için geliyorlar. Bu süreç birkaç haftadır devam ediyor. Şimdiye kadar bakanla görüşülememişti. Ama bugün komisyon toplantısı öncesinde annelerle beraber Adalet Bakanı ile bu görüşme gerçekleştirildi” dedi. 

 

ANNELER TALEPLERİNİ İLETTİ

 

Beştaş, annelerin taleplerini ilettiğini belirterek, “Kendileri (Bakan) de bu durumu takip edeceğini söyledi. Ama bu sadece bir söylemle, bir görüşmeyle bitecek bir mesele değil. Şu anda Türkiye’de en önemli konu cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve işkence gibi uygulamalardır. Hasta mahpusların ölüme terk edilmemesi ilk talebimizdir, acildir. Mutlaka hızla çözülmesi gereken talebimiz de hasta mahpusların yerinin cezaevi olmadığı gerçeğinin kabul edilmesidir, ailelerinin yanına gönderilmeleri önündeki ATK ve savcılık engelinin kaldırılmasıdır. İnfaz yakmaların sona erdirilmesidir. Çünkü cezaevleri izleme kurulları yargı gibi karar vererek, bazen 3 yıllık uzatmalar yapıyorlar. Bunların sona ermesini istiyoruz ailelerle birlikte. Annelerimizle birlikte Adalet Bakanıyla görüştük, bu talepleri ilettik. Bayramdan sonra tekrar aileler ve annelerle görüşmek konusunda söz verdi. Biz bu sürecin takipçisi olacağız, peşini bırakmayacağız.”  

 

KOMİSYON TOPLANTISI

 

Görüşme sonrasında Tunç, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun toplantısına katıldı. Tunç, tutsak yakınların toplantıya katılma talebine, “Burada görüştük zaten daha sonra tekrar görüşürüz. Zaten toplantı salonu küçük. Yer de yok” şeklinde yanıt verdi.

 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri (TUHAD-FED) ile Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi temsilcileri de DEM Parti’nin davetiyle toplantıya katıldı. 

 

DEM Partililer, hasta tutsaklarının fotoğraflarını toplantı salonun da taşıdı. 83 yaşındaki hasta tutuklu Makbule Özer’in de fotoğrafı taşındı. 

 

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version