Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’de de yaşanmıştı: X, İngiltere’deki sahte siyasetçi videoları için harekete geçti

Türkiye'de de yaşanmıştı: X, İngiltere'deki sahte siyasetçi videoları için harekete geçti


Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter), İngiltere’deki politikacıları oynanmış kliplerle karalayan bir ağa karşı harekete geçti. Çok sayıda hesap ile gönderi X’ten kaldırıldı.

Türkiye’de de benzer bir durum 14 ve 28 Mayıs 2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yaşanmıştı. CHP’nin eski lideri ve dönemin Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun reklam filmine montajla Murat Karayılan’ın eklendiği video sosyal medyada yayılmış, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın mitinglerinde de gerçekmiş gibi izletilmişti. Ancak X, bu dönemde hızla harekete geçmemesi nedeniyle eleştirilmişti.

BBC’YE 12 AY SONRA YANIT

İngiltere’deki vakada ise bazı hesapların genel seçimler öncesinde deepfake görüntüler oluşturup paylaştığı, BBC tarafından ortaya çıkarıldı. BBC’de yer alan habere göre X, kurumun 12 aydan uzun bir süredir kendilerine yönelttiği iddialara ilk kez yanıt verdi. Daha önce onlarla defalarca kez iletişime geçilmiş, hiçbir yanıt alınamamıştı.

Gelen yanıtta ise X’in bir sözcüsü şunları söyledi: “X’in, seçimlerle ilgili konuşmaları korumak için birçok politika ve özelliği var. Medya politikamızı ihlal eden içeriği etiketleyeceğiz ve manipülasyon yapan veya kurallarımızı ciddi şekilde ihlal eden hesapları kaldıracağız.”

SAHTE HESAPLARDAN YORUMLA ON BİNLERCE GÖRÜNTÜLEME

BBC’nin araştırması ile ortaya çıkan ağdaki hesapların paylaştığı sahte klipler ve yorumlardan bazıları, açıkça saçma ve hiciv niteliğindeydi. Bazı paylaşımlarda ise adaylar siyasi açıdan zarar verici şeyler söylerken tasvir ediyordu. X kullanıcılarından oluşan ağ, yorumlar da yaparak paylaşımların inandırıcı görünmesi için çalışıyordu. Böylece videolar on binlerce görüntülemeye ulaşıyordu.

HİÇ YAŞANMAMIŞ BİR OLAY GERÇEKMİŞ GİBİ YAYILDI

Gönderilerden birinde, BBC’nin bir programına katılan muhalefetteki İşçi Partisi’nden Wes Streeting, sunucu başka bir siyasetçiden bahsederken, “aptal kadın” diyormuş gibi görünüyordu. Ancak böyle bir olay hiç yaşanmamıştı.

Klip, Men for Wes adlı bir kullanıcı tarafından paylaşıldı ve yorumlarında da İşçi Partisi’ne öfkesi saçtı. Başka kullanıcılar da klibin gerçek olduğu algısını yaratmak için onlarca yorum yaptı. Bu klipler, paylaşıldıktan birkaç saat sonra X’in doğrulama hizmeti tarafından “sahte” olarak etiketlendi. Bu hesaplar, muhalefetteki diğer parti adaylarıyla ilgili de sahte klipler paylaşmıştı.

BBC araştırmasının ardından, Men for Wes hesabı X tarafından askıya alındı ​​ve hesabındaki videolar artık sitede görünmüyor. Diğer profillerden bazıları da kaldırıldı. X’ten bir sözcü BBC’ye ayrıca “70 ülkede 500 binden fazla katılımcının” X’in kitle kaynaklı doğruluk kontrol özelliği Topluluk Notları’na katıldığını söyledi. (Kaynak)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version