Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye saldırıları nedeniyle yüzlerce köy tehlikede


HABER MERKEZİ – Gazeteci Baran Germiyanî, 6 ayda 833 defa Federe Kurdistan Bölgesi’ndeki alanları bombalayan Türkiye’nin saldırıları nedeniyle 600 köyün boşaltılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. 

 

Türkiye, 17 Nisan 2022 tarihinden bu yana Federe Kurdistan Bölgesi’ndeki Metîna, Zap ve Avaşîn alanlarına dönük saldırılarını sürdürüyor. KDP desteğiyle devam eden saldırılarda sivil yerleşim yerleri de hedef alınıyor. Hristiyan Barış Timleri (Christian Peacemaker Teams-CPT) verilerine göre; Türkiye 2024 yılının 6 ayında Federe Kurdistan Bölgesi’ni en az 833 kez bombaladı. Saldırılarda 8 sivil hayatını kaybetti. Federe Kurdistan Bölgesi Parlamentosu’nun 2020 verilerine göre ise Türkiye’nin saldırıları nedeniyle 500’den fazla köy boşaldı. 

 

Gazeteci Baran Germiyanî, KDP ile Irak hükümetinin sessiz kaldığı saldırı değerlendirdi. 

 

GARÊ HEDEFTE

 

Türkiye’nin Federe Kurdistan Bölgesi’nin her yerine saldırdığını belirten Germiyanî, 40 kilometre derinliğindeki bir alanda saldırıların sürdüğünü söyledi. Germiyanî, saldırılarda sivillerin hedef alındığına işaret ederek, 600 köyün Türkiye’nin saldırıları nedeniyle tehlike altında olduğunu aktardı. 

 

Germiyanî, “Türkiye’nin bombalama ve saldırılarını izleyen bazı kuruluşların istatistiklerine göre, bu yıl Güney Kurdistan’a 800’ün üzerinde saldırı gerçekleştirildi. Ancak sahadan elde edilen verilere göre binden fazla gerçekleşti diyebiliriz. 2015’ten bu yana yüzlerce köy tamamen boşaltıldı ve şu anda 600’den fazla köy boşaltma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye, Nisan ayı başında Garê’ye de geniş çaplı bir hava saldırısı gerçekleştirdi. Amaç, dağın çevresindeki köyleri boşaltarak bölge halkını toprağını terk etmeye zorlamaktı. Saldırılara yeni bir kapı aralamak istedi. Önümüzdeki süreçlerde Garê’ye tekrar saldırı ihtimali çok yüksektir” diye belirtti. 

 

‘İNSANLAR MAĞDUR’

 

Saldırılar nedeniyle bölge sakinlerinin geçim kaynaklarının yok edildiğini kaydeden Germiyanî, “Irak bütün bu saldırılara rağmen tavır almadı ve almıyor. Bu bölgelerde yaşayan insanlar mağdur durumdalar. Evlerini terk etmişler ve topraklarına dönemiyorlar. Tarım ve hayvancılık yapamıyorlar. Türkiye’nin 2015’ten beri devam eden saldırılarına rağmen ne Irak hükümeti ne de Hewlêr hükümeti herhangi bir tepki göstermemiştir. KDP’nin Türkiye’nin saldırdığı bölgelerde askeri üsler kuruyor. Türkiye askerleri pêşmerge elbisesi giyerek saldırılar gerçekleştiriyor. KDP, tüm gücü tekeline almış durumda. KDP’nin üslerini Türkiye’ye teslim ettiğini görüyoruz. KDP’nin Türkiye’ye yeni yollar açtığını ve lojistik destek sağladığını herkes görüyor” ifadelerini kullandı.  

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version