Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

The Economist: Başkanlık yarışını Trump kazanacak, Biden’in işi sanılandan çok daha zor

The Economist: Başkanlık yarışını Trump kazanacak, Biden’in işi sanılandan çok daha zor

The Economist’te yayınlanan makalede bu yılın sonunda yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump’un başkan olma ihtimalinin Joe Biden’e kıyasla çok daha yüksek olduğu belirtildi. Donald Trump’ın Joe Biden’a karşı açtığı farkın küçük ama gerçek olduğuna vurgu yapılırken Biden’e başkanlık için sadece üçte bir şans verildi. Trump’un 3’te iki ihtimalle tekrar Beyaz Saray’a yürüyeceği dile getirildi.

The Economist’e göre 2020 seçimlerinde 232 delegenin desteğini alan Trump’un bu yılki seçimlerde son anketlere göre 300 delegeye yaklaştığı görülüyor. Seçimi kazanmak için 270 delegenin desteği gerekirken Trump’a olan delege desteği şu an için 296 olarak görülüyor. 2020 seçimlerinde 306 delegenin desteğini alan Biden’in ise ciddi bir oy kaybı yaşadığı ve anketlere göre sadece 242 delegenin desteğini alabileceği öngürülüyor.

ABD genelindeki seçim anketlerinde Trump ile Biden arasındaki oy farkının yüzde 1’in altında olduğu görülürken ulusal halk oylamasını kazanmanın başkanlığı kazanmak için yeterli olmadığının altı çiziliyor ve kararsız eyaletlere (swing state) dikkat çekiliyor.

Economist; 6 salıncak eyaleti masaya yatırırken Trump’un 2016’da bu 6 eyaletten 5’ini, Biden’in ise 2020’de hepsini kazanarak Beyaz Saray’a çıktıklarını hatırlattı. Michigan, Wisconsin, Pensilvanya, Nevada, Arizona ve Georgia’nın seçim sonuçlarında büyük etkisi olacağı ifade edilirken bu eyaletlerde Trump’un önde olduğuna dikkat çekildi.

Trump’un seçimi;

Nevada’da yüzde 64 ihtimalle,

Arizona’da yüzde 69 ihtimalle,

Georgia’da yüzde 76 ihtimalle,

Michigan’da yüzde 54 ihtimalle,

Wisconsin’de yüzde 59 ihtimalle,

Pensilvanya’da yüzde 63 ihtimalle,

kazanacağı belirtilen makalede Biden’in bu eyaletlerin her birinde Trump’un gerisinde olması dikkat çekiyor.

Yapılan çalışma neticesinde D. Trump’un başkan olma ihtimali yüzde 66 olarak gösterilirken Biden’in zaferi için ise sadece yüzde 33’lük bir oran veriliyor.

Exit mobile version