Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tarım arazileri ranta kurban gidiyor


(Serbest Görüş) – Türkiye son 20 yıldır, inşaata yaptığı yatırımla ormanlarını, tarım arazisini gözden çıkardı. Ak Parti iktidarı döneminde 2.7 milyon hektar tarım arazisi inşaat sektöründeki ranta kurban edildi. Tarım ve hayvancılığın ölmesine, gıda fiyatlarının artmasına yol açan bu gelişme ile 2002’de 7,4 milyon olan tarımsal istihdam da 5 milyona inmiş oldu.

17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü ve Toprak Bayramı’nda Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB ve TEMA Vakfı yazılı bir açıklama yaparak, ülkemizdeki toprak kaybına karşı önlem alınmasını istedi.

TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataş, “Tarih verimli topraklarını kaybeden tüm uygarlıkların çöktüğünü ve büyük bedeller ödediğini gösteren örneklerle dolu” diyerek, Türkiye’nin son 20 yıldaki 2.7 milyon hektar toprak, yani tarım arazisi kaybının artmaması için acilen önlem alınmasını istedi.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar da, son 20 yılda tarım arazisi alanının 23.9 milyon hektara gerilediğine dikkat çekerek “Ülkemizin en stratejik sektörlerinden olan tarımın en temel sermayesi olan tarım arazilerini korumak, gıda güvencesinde sürdürülebilirlik açısından çok önemlidir” dedi.

“TARIM ARAZİLERİNİ İMARA AÇMAYIN”

TZOB Başkanı Bayraktar yazılı açıklamasında şu noktalara dikkat çekti: “Ülkemizde tarım arazileri yıldan yıla azalıyor, kırsalda genç nüfus azalıyor, maliyetler nedeniyle çiftçi üretmekte isteksiz davranıyor. Nitekim yüzölçümü 78,35 milyon hektar olan Türkiye’nin, uzun ömürlü bitkilerle beraber toplam arazi miktarı son 20 yılda 26,6 milyon hektardan 23,9 milyon hektara geriledi. Bu süreçte 2,6 milyon hektar tarım arazisini kaybettik. Ülkemizde en fazla tarım arazisine sahip Konya, Ankara, Şanlıurfa ve Sivas illerinde son 10 yılda tarım arazisi 1,8 milyon dekar azaldı. Söz konusu bu illerdeki azalma sırasıyla Şanlıurfa’da yüzde 7,9, Ankara’da yüzde 3,5, Sivas’ta yüzde 1,8 ve Konya’da yüzde 1,4 oranındadır. Artan nüfusla beraber kişi başına düşen arazi miktarı azalmaya devam ediyor.”

“Birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerinin imara açılmasına asla izin verilmemeli” diyen Bayraktar, “Bu arazilerin üzerine sanayi tesisleri, şehirler kurulmamalıdır. Turizm, madencilik ve ulaştırma için verimli tarım arazilerimizi kullanmamalı, meyve ağaçlarını, zeytinlikleri kesip yazlıklar inşa edilmemelidir.” diye konuştu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version