Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tacikistan’da hastaneye gelen kadınların zorla başlarını açtılar


(Serbest Görüş) – Tacikistan’da hastaneye gelen kadınların zorla başlarını açtılar. Türkiye’deki 28 Şubat sürecine benzer bir durumun yaşandığı Tacikistan’da hastaneye girmek isteyen başörtülü kadınlar, zorla başları açtırılarak içeriye girebildi.

Tacikistan’da başörtüsü yasağı dahil 35 yasa tasarısı geçen hafta Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından imzalanmıştı. Kanun ile Tacik kültürüne aykırı olduğu öne sürülen kadınların başörtüsü takması ve erkeklerin İslami usulde sakal bırakması yasak ilan edilmişti. Kanuna uymayanların para cezası ile cezalandırılacağı açıklandı. Kararla, İslami sembollerin bulunduğu her türlü kıyafetin kullanımı dahil çocukların bayramlarda kapı kapı gezerek harçlık topladığı, Tacikistan’da “iydgardak” diye bilinen yüzlerce yıllık gelenek de yasaklanmış oldu.

İmamali Rahman, 1992’den beri Tacikistan cumhurbaşkanı. Rahman, aynı zamanda Tacikistan Halkın Demokratik Partisi’nin de lideri.

PARA CEZASI VAR

Yasağın uygulamaya geçmesi, ülkede bir hastane girişindeki görüntülere yansıdı. Görüntülerde başörtülü kadınlar hastaneye girmek isterken, kapıdaki memurlar kadınları başörtüleriyle içeri almadı. Memurlar, başları örtülü durumda girmeleri halinde içeride para cezası kesildiğini dile getirdi. Tacikistan’da uygulanan bu yasak, bir dönemin Türkiye’sindeki 28 Şubat sürecini hafızalara getirdi.

28 ŞUBAT SÜRECİ

28 Şubat Süreci, Necmettin Erbakan’ın başbakan, Tansu Çiller’in başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı olduğu 28 Şubat 1997’de yapılan Millî Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla ‘irtica’ denilen kişi, kurum ve davranışlara karşı başlayan ordu ve bürokrasi merkezli süreci ifade ediyor. Süreç, Erbakan’ın istifasına ve REFAHYOL Hükûmetinin dağılmasına yol açtı. Türk siyasi tarihine geçen kararların uygulandığı dönemde Türkiye’de siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanlarda değişimler yaşandı. Yaşananlar postmodern darbe olarak da adlandırıldı. Verilen kararların ve yaptırımların uygulanıp uygulanmadığını denetlemek için de Çevik Bir öncülüğünde Batı Çalışma Grubu kurulmuştu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version