Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Siyasette yumuşama” zirvesinde ikinci raunt: Erdoğan, 18 yıl sonra CHP’yi ziyaret ediyor


Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyasi hayatında ikinci kez Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’ne gitti.

18 yıl sonra bugün yapılan görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Mustafa Elitaş, CHP Lideri Özel’e Namık Tan eşlik etti.

2 Mayıs’ta AK Parti Genel Merkezi’nde görüştüğü CHP lideri Özgür Özel’e bugün iade-i ziyarette bulunan Erdoğan, en son 10 Temmuz 2006’da başbakanken, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı beraberindeki bakanların da bulunduğu kalabalık bir heyetle ziyaret etmiş, iki lider görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada “siyaset konuşmadıklarını” belirtmişti.

18 yıl sonra bugün yapılan görüşmede genel başkanlara sadece birer kişi (Erdoğan’a Mustafa Elitaş, Özel’e Namık Tan) eşlik ediyor olsa da çok sayıda siyasi konunun gündeme gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelişi öncesinde CHP Genel Merkezi’ne, devlet protokolü uyarınca göndere, üzerinde Cumhurbaşkanlığı Forsu bulunan bayrak çekildi.

Erdoğan’ın ana beklentisi yeni anayasa konusunda CHP’den destek

Ay başında Kızılcahamam’daki AK Parti toplantısında “Siyasette normalleşmenin kelebek ömürlü olmasını istemiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ana gündem maddesi yeni anayasa konusunda ana muhalefet partisinden destek almak.

Erdoğan son dönemde ısrarla Türkiye’nin 12 Eylül Anayasası’ndan kurtulması ve “Anayasal demokrasimizin yeni ve sivil bir anayasayla güçlendirilmesi ve kurumsallaştırılması gerektiğini” söylüyor.

VOA Türkçe’nin konuştuğu üst düzey CHP’li bir kaynak, anayasanın bir uzlaşma metni olduğunu, bugünkü anayasayı bile uygulamayan, Anayasa Mahkemesi kararları uygulanmadığı halde sessiz kalan, hatta yüksek mahkemeyi yıpratmaktan çekinmeyen bir iktidarla yeni bir anayasa yapmanın objektif koşulları olmadığını belirtti.

Her ne kadar CHP’nin “yeni anayasa için önce var olan anayasaya uy” görüşü değişmeyecek gibi dursa da, siyaset kulislerinde yine de bir kapı açılması ihtimali göz ardı edilmiyor.

Gezi davasında iktidarın izleyeceği tutum “siyasette normalleşme” sürecinin seyri açısından belirleyici

Bunun için en temel talep Gezi davasındaki tutukluluklara son verilmesi ve yeniden yargılamanın başlaması.

Gezi davası kapsamında Osman Kavala, Can Atalay, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman ve Miner Özerden hâlâ tutuklu. Kavala ağırlaştırılmış müebbet , diğerleri ise 18 yıl hapse mahkûm edilmiş durumda. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararlarını Yargıtay 3. Ceza Dairesi onadı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala yargılamasının usulü hakkında verdiği “ihlal” kararı uygulanmadı. AİHM, Kavala’nın başvurusu üzerine esas hakkındaki kararını da Adalet Bakanlığı’nın 16 Temmuz’a kadar göndermesi gereken savunması sonrasında açıklayacak.

CHP, Anayasa Mahkemesi’nin önünde bulunan beş başvuru üzerinden yeniden yargılama kararı vermesi halinde kamuoyunun beklentisinin karşılanacağı görüşünde.

Mayıs ayındaki görüşmede olduğu gibi Özgür Özel, Gezi davası başlığını bugün de gündeme taşıyacak. Gezi davasında iktidarın izleyeceği tutum “siyasette normalleşme” sürecinin seyri açısından belirleyici olabilir.

Zira Erdoğan’ın yine Kızılcahamam’da “Bizim ittifak ortağımız olan MHP’nin de kırmızı çizgileri vardır. Aynı şekilde CHP’nin de kırmızı çizgileri olduğunu biliyoruz. Biz yumuşama adına duruşumuzdan, hassasiyetlerimizden taviz verecek değiliz” demesi üzerine CHP lideri Özel, “Birileri anayasayı tanımamayı, kayyum atamalarını kırmızı çizgi olarak görüyorsa orada ne yumuşamadan ne normalleşmeden bahsedilir” yanıtını vermişti.

Normalleşmenin yumuşak karnı kayyum atamaları

DEM Partili belediyelere dönük kayyum atamaları CHP liderinin elindeki dosyalarda yer alıyor.

Kayyum atamalarının başladığı 2016 yılından bu yana tepki gösteren CHP, Özgür Özel liderliğinde 31 Mart Seçimleri’nden birinci parti çıkmasından bu yana, bu konuda daha güçlü tepkiler veriyor.

Erdoğan ise geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 8. Anadolu Medya Ödülleri toplantısında yaptığı konuşmada, “Yargının Hakkari’yle ilgili vermiş olduğu karar, kusura bakmasınlar ama kimseyi rahatsız etmesin. Yargı, burada kanunu değil, hukuku konuşturmuş ve kararını da buna göre vermiştir. Tepki gösterilecekse Kandil’in (PKK karargâhı) belediyelere çökmesine tepki gösterilmeli” diyerek, görüşme öncesi bu konuda taviz vermeyeceğini ortaya koydu.

CHP’nin ise bu konuda geri adım atması beklenmiyor. Zira geçtiğimiz hafta kayyum atanan Hakkari’ye giderek DEM Partili Büyükşehir Belediye Başkanı’nın görevden alınmasına tepki gösteren CHP heyetine başkanlık eden Parti Sözcüsü Deniz Yücel, dün Parti Meclisi sonrasında yaptığı açıklamada, “Kayyum atamaları, kayyum uygulamaları AKP’nin belediyelere çökme projesidir” sözleriyle ana muhalefet partisinin tutumunu gözler önüne serdi.

Asgari ücret artışı ile emekli maaşlarının enflasyon üzerinde artırılması talebi de masaya gelecek

2023 yılındaki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nden sonra ekonominin dümenine geçen Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek, yüksek enflasyonla mücadele için bir dezenflasyon programı yürürlüğe koydu.

Kamu harcamalarını azaltmayı planlayan programın temel ayaklarından biri ücret artışlarını frenlemek. Bu bağlamda 31 Mart öncesi birçok AK Partili siyasetçinin talebine rağmen emekli maaşlarında bir artış gerçekleştirilmedi.

2022 ve 2023 yıllarında Temmuz aylarında asgari ücret artışına giden hükümet bu kez artışa gitmemekte kararlı görünüyor. En son Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “asgari ücrette güncelleme gündemimizde yok” diyerek asgari ücret artışı beklentilerini boşa çıkardı.

Önceki gün “Kimse asgari ücreti güncellememeyi düşünmesin. Buna çok sert ve çok net bir tepki vereceğiz” diyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in bir başka gündem konusu da asgari ücrette ara zam ve emekli maaşlarının en az en düşük asgari ücretli seviyesine çekilmesi olacak.

Çay ve buğday fiyatları ne olacak?

Haziran başında Rize’de çay mitingi yapan Özgür Özel, 14 Haziran Cuma günü de Tekirdağ’da buğday mitingi yapacak.

CHP gelecek dönemde fındık ve üzüm mitingleri düzenlemek için de hazırlık yapıyor.

Bugünkü görüşmede çiftçilerin sorunlarını da Erdoğan’a aktarmayı planlayan CHP lideri, 19 lira olan yaş çay fiyatının 25 lira, ton fiyatı 10 bin lira olan buğdayın da 15 bin liraya çıkartılması teklif edecek.

Sinan Ateş dosyası da konuşulacak

Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yapacağı görüşme öncesi dün ani bir şekilde 2022 yılının sonunda öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ile görüştü.

Ayşe Ateş, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 1 Temmuz’da başlayacak yargılama öncesinde hem CHP liderine dosya hakkında bilgi verdi hem de destekleri için teşekkür etti.

Görüşme sonrası gazetecilere açıklama yapan Ateş, “10 gün önce Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan beni aradı ve Cumhurbaşkanı’nın benimle hafta içi görüşeceğini söyledi. Akabinde MHP’nin grup toplantısı oldu. Devlet Bahçeli her zaman olduğu bizi karalamakla, iftira atmakla itham etti. Orada bir çağrıda bulundu. ‘Bunların sırtını sıvazlamayın’ dedi. Bence Cumhurbaşkanı ile yapacağım görüşmeden haberi oldu. Bu sebeple Cumhurbaşkanına mesaj gönderdiğini düşünüyorum. Sanırım bu sebeple çağrılmadık” dedi.

Bu açıklamadan sonra bir kez daha Ayşe Ateş’i arayan Hasan Doğan görüşmenin bu hafta yapılacağını söyledi. Bugünkü görüşmede Sinan Ateş cinayeti yargılamasının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Exit mobile version